www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОСНОВНИ СИМПТОМИ НА ПАНИЧЕСКОТО РАЗТРОЙСТВО

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Основни  симптоми на паническо разстройство :

Стегнатост в мускулите

Вие имате чувството, че вашите мускули винаги са стегнати или  под напрежение, толкова че от това може да  изпитате болка. Болката понякога е до такава степен силна, че може да ограничава движенията, както и да отслабва физическата ви активност като цяло. Възможни са и схващания в мускулите по цялото тяло.

Треперене и люлеене

Вашите ръце, крака  и дори цялото ви тяло, може да ви се сторят  сякаш треперят или вибрират. И най-неприятното е, че вие не може да спрете  този дискомфорт.

Неустойчиви или гумени крака

Вашите крака изглеждат толкова неустойчиви, и често се съмнявате, че те могат да ви издържат. В някои случай дори ви се струва,че няма да можете да направите и крачка напред.

Краката ви са сякаш от желе, или гума и вие трябва да се насилвате, за да вървите. Понякога коленете и краката ви стават много твърди и сковани.

Задавяне

Мислите си, че някакво парче стои на гърлото ви  или пък има някаква бучка, която ви пречи да преглъщате. Друг път вие  едва преглъщате и усещате стегнатост. Необходимо ви е усилие, за да преглътнете.Често това чувство може да ви накара да мислите, че се задушавате или че сте погълнали парченце, което е заседнало на гърлото ви.

Повдигане или стомашен дискомфорт

Може да се почувствате подут или пълен с газове или пък, че имате бучка в стомаха си.  Друг пък да ви се стори, че в стомаха ви е пълно с пеперуди и чувствате всяко тяхно пърхане с крила. Някои страдащи отбелязват, че усещат стомаха си като тежък или стегнат. Други пък говорят за прекалена киселинност или постоянно повдигане. В резултат на всичко това повръщат, като споделят и за топлина в червата си.

Изпотяване

Без видима причина ви избива  топла или студена пот. Може и да изпитате топли вълни  или прекомерно изпотяване  без  основателна причина

Липса на апетит или вкус

Понякога дори мисълта за ядене ви е неприятна  и ако  хапнете нещо, то то ви се струва безвкусно и неприятно.

Само мисълта за хранене ви кара да повръщате

Дори мислите ви карат стомахът да ви се преобръща и да изпитвате желание да повърнете.

Метален вкус   или мирис на амоняк

Постоянно имате мирис на метал или амоняк в носа си, като той не идва от храната или пък от околната среда. Тази миризма често ви засипва, но вие не може да си обясните защо. Той се появява и изчезва.

Вкочанясване или пък изтръпване в ръцете и краката

Чувствате карфички или боцкане в ръцете и ходилата си или някои други части на тялото. Друг път, част от тялото ви се чувства като вкочанена или замръзнала. Може да изпитате и изгарящи  усещания в раменете си,  краката или пък лицето.

Усещане за нереалност, откъснатост от околния свят, неяснота

Възприемате се, като че ли не сте част от околния свят, и всичко ви е така неясно, че сякаш сте разделен от околната среда, която ви заобикаля. Също така може да възприемате някои от обектите наоколо като трептящи, мъгливи, неясни или пък много блестящи.

Страх от загуба на контрол

На опашки или когато сте в тълпа или група с доста хора, изпитвате натраплива мисъл, че тук може да ви се случи нещо. Тревожите се, чи всеки миг ще започнете да повръщате, или пък ще залитнете и ще направите неща, които да ви  изложат пред другите.Страхувате се, че няма да можете да контролирате себе си и това, което казвате. Когато сте сред хора  непрекъснато  се контролирате, за да не допуснете някаква грешка.

Болка или дискомфорт в гърдите

Може да изпитате стягане или натиск в гърдите си. Дори болка, която сякаш ви удря. Мускулните крампи в тази област могат да предизвикат силно безпокойство. Някои веднага реагират,  сякаш че получават  сърдечен удар.

Страх от полудяване

Внезапно изпитвате страх от загуба на ума си, или пък от факта, че изобщо не сте в състояние да мислите. Също така може да изпитате страх, че не си спомняте неща, толкова бързо, колкото преди сте го правили. Понякога се плашите от току-що изпитания нервен срив. Може да имате и периоди на "откачени мисли", които   ви ужасят.

Повик за уриниране

Често изпитвате потребност да отивате до тоалетната, въпреки че току-що сте се върнали оттам. И когато отидете отново, резултатът е съвсем нищожен.

Често уриниране

Ходите често до тоалетната, много повече от нормалното.

Постоянна умора

На предела на силите сте, изпитвате отсъствие на каквато и да е енергия. Може да се чувствате  уморен до такава степен, че и най-малката задачка да ви довършва. Нямате и мъничко жилавост и си мислите, че можете да спите по цял ден, но когато се събудите отново чувствате  умора.

Усещане за предстояща гибел

Често изпитвате ужас от това, че предстои нещо лошо без да знаете точно какво. Сякаш настъпва края на вашия свят.

Страх от смъртта

Страхувате се, че това, което ви се случва е краят и няма кой да ви помогне.Също така може да изпитвате страх, че болката в гърдите не е нищо друго освен, сърдечна криза и онези пронизвания в главата ви са резултат от тумор или аневризъм.

Вие чувствате, че всеки от симптомите, които изпитвате са животозастрашаващи и това ви ужасява. Интензивният страх предизвиква сам мисъл за смъртта и вие се концентрирате върху нея много  повече от нормалното като тя  е толкова силна, че не  можете да я отстраните от ума си.

Излишък от енергия

Вие се чувствате безкрайно въодушевен от фактът, че може да направите толкова много неща бързо, че се оглеждате за още.Също така може да имате чувство, че трябва да бягате или да свършите нещо, каквото и да е, за да изгорите огромната  енергия, която се е насъбрала във вас. Понякога  не може да заспите, защото вашето тялото иска да скача или за бяга.  Усещате себе си, пълен с много енергия, която трябва да изгорите. Сякаш сте "напомпани", не можете да седнете или да се отпуснете.

Често се възприемате като човек, който носи останалия свят върху гърба си

Възприемате себе си, като отговорен за твърде много неща, и ако не ги извършите, всичко ще се обърка.Тежестта е толкова голяма,че няма да можете да се справите с нея.

Чувствате, че не може да релаксирате

Имате толкова много да вършите, и не можете да се отпуснете. Дори едно поемане на дъх не си позволявате. Когато  пожелаете да си починете, хиляди мисли се изсипват в главата ви и те ви пречат да се отпуснете.

Суха уста

Възприемате устата си като много суха, трудно ви е да преглъщате, защото  нямате слюнка.Чувствате езикът си сух и лепкав

Трикове в очите

Може да виждате звезди и движения в ъгълчетата на очите си, които не същестуват. Може да виждате светкавици в очите си, или пък зрителното ви поле да представлява един калейдоскоп.Понякога може да ви се струва че  виждате тъмен обект. Някои страдащи имат тунелно виждене.

Скованост в ставите

Някои част от тялото ви се чувстват като сковани и толкова  тежки, че е трудно да се движат.Други ги  възприемат като артритни и блокирани.

Депресия

Чувствате се безпричинно подтиснат или тъжен. Непрекъснато плачете и не може точно да назовете причината затова. Също така изпитвате чувство, че не обичате някого повече без видима причина. Струва ви се, че нищо не става, така както ви се иска, освен  това удоволствието сякаш ви е е напуснало  и животът е загубил своя смисъл.

Драматични клатушкания в настроението

Един ден сте безумно щастлив, без видима причина, следващият ставате безумно тъжен. Една минута сте опимтимистично настроени, а следващата - депресиран.Една съвсем проста дискусия наглед, може да ви извади от равновесие.

Необичаен страх от обичайни неща

Вие може да се страхувате от нещо, което в действителния живот да не предизвиква никакъв страх.

Това може да е внезапен страх от това да бъдете сам. Страх от говорене, или необоснован страх за вашата безопасност. Притеснявате се, че вие можете да наранявате някой или вас самите като ИЗПОЛЗУВАТЕ нож от домакинство и така неконтролируемо да промушитите детето или  партньорът си .

Неконтролирани мускулни конвулсии

Без причина, определени мускули може да потрепват.Тези потрепвания може да продължат даден период и да спрат от само себе си. Понякога тези потрепвания може да продължат безкрайно дълго време и да се окажат много болезнени.

Безсъние или събуждане посред нощ

Чувствате се прекрасно и готов за лягане,  но за кратко след като сте си легнали се събуждате. Веднъж събудили се,много трудно заспивате наново, защото мислите във вашия ум се надбягват или пък се чувствате болен. Вие често се събуждате от това,че изпитате паническа атака.

Раздрусване в полусън

Току-що изпаднали в полусън, на вас ви се струва,че започвате да чувате камбанени удари , бръмчене, изстрели и те ви събуждат отново. Може да сте задрямали, но вашето тяло потрепва конвулсивно и вие се събуждате.

Лоши или налудни мечти

Вие може да се събудите от паническа атака. И автоматически да се стремите да си спомните, кой сън е предизвикал този страх. А, оттук нататък продължавате да се опитвате да си представите всичко онова, което е станало в съня ви и какво точно иска да ви каже то.

Грешни мисли

Поради някаква причина вие започвате да изпитвате неприязън към някой към когото сте изпитвали топли чувства. Освен това може да  правите нещо с голяма жар и изведнъж да прецените, че няма смисъл да продължите да се занимавате с него.

Очите ви са прекалено чувствителни на светлина

Съществуват периоди, когато очите ви са много чувствителни към светлина, отколкото през останалото време, дори и при немного силна светлина, вие пак се нуждаете от слънчеви очила.

Замъглено виждане

Струва ви се, че вашето виждане е замъглено или не на фокус, и сега то е много по-силно, откогато и да било.

Сухи, сълзящи и смъдящи очи

Очите ви изглеждат винаги сухи, постоянно сълзящи и смъдящи. Дори и един добър сън не им помага, за да се възстановят.

Лесно сепване

Чувствате, че се стряскате много по-лесно, отколкото преди. Дори  и най-лекото почукване може да ви докара до точката на паниката.Събитие, което наглед не е нещо особено може да ви стресне до такава степен, която да не отговаря на реалното  му въздействие,Защото сте станали прекалено неспокоен и раздразнителен.

Винаги хаплив и намусен

Понякога вашето търпение сякаш си е взело почивен ден и  най-малкото несъгласие може да ви докара до разгорещен спор с опонентите . Нямате търпение за нищо. Сякаш сте се превърнали в друг човек.

Трудности при концентрацията

Наглед съвсем нормални неща ви затрудняват, и не можете  да се концентрирате в тях. В мозъка ви има "бели петна". Не си спомняте, къде сте поставили различни вещи, които са били в ръцете ви до преди малко.

Постоянно повтарящи се мисли и непрекъснато дърдорене на ум

Вашият ум непрекъснато мисли . Дори и когато се опитвате да почивате, той "дърдори". Без прекъсване анализира, разговаря и предвижда. Това ви кара да не можете да се отпуснете дори за миг.

Постоянно желание за захар и сладки неща

Без ясна причина имате невероятна жажда за  шоколад и сладкиши.

Чувствате се така, сякаш сте под напрежение през цялото време

Напрягате се постоянно  и  не намирате начин, как да се справите с нея. Не може да спрете да се безпокоите за всичко. Смятате, че успехът на близките ви зависи само от вас.

Винаги сте ядосан

Всяко малко нещо ви задейства, чувствате се ядосан и гневлив на целия свят. Всички са ви виновни и не ви разбират. Освен това са се наговорили вкупом и ви пречат да осъществите вашите намерения.

Плачете почти непрeкъснато, без никаква видима причина

Преди сте били силни и устойчиви, управляващи живота си, сега възприемате себе са като слабохарактерен човек, който реве без причина.

Имате внезапен пристъп  на плач, без да сте сигурни, защо го правите, но въпреки това се чувствате тъжен.

Плашещи мисли и чувства

Плашите се от всичко, както и от неприятни изживявания. Дори и малки дразнители могат да предизвикат пристъпи на паника.

Мания около самоанализиране и усещане за подобряване

Самонаблюдението става ваш основен спътник Следите постоянно  тяло си за остри болки  и странни усещания . Те  изследват ( често споменати като " тестване " ) техните умствени възможности, за да  приемат или отхвърлят следи за съществуване на   физическа или умствена болест. Когато човек започва да се подобрява, този процес  става по-очевиден . Има дни, когато  се опитвате да накарате мозъкът ви да спре да анализира, за да си починете. Но разбирате, че не може да прекъснете да мислите и да се себе наблюдавате.

Стегнатост и болки в тила

Може да чувствате напрежение в скалпа или пък постоянно стягане и болки във врата ви.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 422 посетителя в сайта