www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕВРИТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Неврит. Описание на неврит

Невритът представлява изолирано заболяване на отделен периферен нерв. Проявите на заболяването зависят от това, дали нервът е само двигателен или има и сетивни проводници. При чисто двигателните нерви се появява пареза или парализа на мускулите, които нервът инервира. При смесените нерви (каквито са повечето периферни нерви) на първо място са сетивните смущения - тръпки, мравучкане и болки. Болките и тръпките са в съответната на нерва област, усилват се при движение (особено при такова, което води до разтягане на нерва) Проявите зависят от причините и от степента на засягане на нерва. Причините определят също така и бързината, с която ще се развият симптомите.

Причини за неврит

Причини за невритите са: инфекции (грип), интоксикации ( алкохол, олово, арсен), някои общи заболявания (диабет) и др.

Видове неврит

От изолираните неврити най-често се срещат:

Неврит на лицевия  нерв - настъпва обикновено внезапно. Пациентът изведнъж забелязва, че не може да затваря едното си око, лицевата мускулатура от страната на заболяването остава неподвижна, устата се изкривява, вкусът в устата често намалява или се изгубва. Това се случва най-често при простудни условия - пътуване до отворен прозорец, след баня, след дъжд и пр. Понякога лицевият неврит е усложнение на възпалителен процес във вътрешното ухо.

Неврит на лъчевия  нерв на ръката а се получава често при притискане на ръката по време на сън (особено след употреба на алкохол и заспиване върху ръката с притискането й към твърд предмет). Болният се събужда с увиснала китка, но обикновено без болки, защото този нерв е предимно двигателен.

Неврит на седалищния нерв се среща най-често. Изразява се в силни болки по хода на нерва - от поясната и седалищната област до пръстите на съответния крак. Болките се усилват при движение, изправяне, опъване на крака, а ако са засегнати и коренчетата на нерва, болките се усилват и от напъване, кихане, кашляне. Обикновено има и двигателни нарушения на стъпалото, като може да се стигне дори до парализирането му.

Лечение на неврит

Kaкто се вижда, невритите на отделните нерви са сериозни заболявания, увреждащи техните функции. Често се налага болнично лечение. Лечението продължава дълго време с противовъзпалителни и обезболяващи средства, витамини, физиопроцедури, медикаменти, които възстановяват функцията на нерва.

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 78 посетителя в сайта