www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Дискова херния. как да се справим с болката?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

Дискова херния. Описание на дискова херния

Поради сравнително голямата честота на случаите голямо внимание заслужава и дисковата херния, тъй като тя е причинител на болките в кръстно-поясната, шийната и по-рядко гръдната област. Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на диска на прешлена (особена хрущялно-съединителна тъканна пластинка, свързваща прешлените), при което частички от него  или неговото централно ядро изкачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва.

Симптоми на дискова херния

Дисковата херния обикновено се проявява при резки, внезапни движения и вдигане на тежести. Явява се с внезапна, сразяваща болка в съответната част на тялото (шийна, гръбна, кръстно-поясна), блокиране на движенията, заставане в обезболяваща поза. Болката е типично коренчева и обикновено е непоносимо силна. Болният е в принудителна поза и всяка промяна, напъване, движение, разтягане усилва болките. Макар че обикновено се засяга едно коренче, блокирането засяга повече стави и мускулни групи. При изследването обикновено може точно да се установи мястото на хернията. Нерядко може да настъпи спонтанно оздравяване (когато хернията не е пълна) и  тогава всички явления изчезват внезапно или в разстояние на няколко дни. Чести са обаче повтарянията - при незначителни движения  (дори в леглото), при изкашляне, подскачане.

Лечение на дискова херния

Лечението на дисковата херния в началото е предимно с физикални средства. Широко се практикува т. нар. ръчно-мануално) лечение, известно сред хората като опъване, разтягане или отпускане на болезнено свития мускул. Трябва да се разбере и запомни добре, че този способ преди всичко помага за деблокиране, освобождаване на съседни стави и мускули. Той е най-ефикасен, когато не се касае за истинска дискова херния, а за защитен блокаж на съответните тъкани, получен при внезапни движения или вдигане на тежести. В този случай ръчното лечение помага изцяло. В началните етапи и повтарящите се случаи на непълна, частична херния ръчното манипулиране също помага, освобождава блокажа и връща обратно започналото изсипване. Има доста опитни народни лечители, които владеят някои прийоми на разтягане и ръчно манипулиране, с които бързо и ефикасно помагат на болните. Сега вече е създадена цяла наука, клон на физиотерапията, в която ръчното манипулиране е поставено на научни основи при пълно познаване анатомията и физиологията на областите, в които се манипулира. В тази област има вече немалко добре подготвени физиотерапевти. Когато прояви на заболяването показват, че е налице изявена дискова херния, която не се поддава на възстановяване с многократно повторение на процедурите, единственото лечение е хирургичното. Много важен въпрос, който вълнува боледуващите, е трябва ли да се оперират, операцията предпазва ли от повтаряне на заболяването и може ли да се постигне пълно излекуване и без операция? Казахме вече кога операцията се налага. Трябва да прибавим още, че с нея не бива да се закъснява, за да не се получат усложнения от притискането и на други коренчета, на кръвоносни съдове и пр. и докато притиснатото коренче не е трайно увредено. Когато операцията е направена навреме и се премахне причината - постига се пълно излекуване без остатъчни явления. Не оперативното лечение се провежда в съответните болнични отделения, физиотерапевтични кабинети и в балнеоса-наториумите в Павел баня, Бургаски, Пловдивски и Хасковски бани.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 470 посетителя в сайта