www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЛАЖОВЕТЕ В ШАБЛА

Оценете статията
(0 гласа)

Шабла е най-северната черноморска община и е разположена в Добруджа

Интересни места за посещение в общината са Дуранкулашкото езеро, фарът на Шабла, скалите край Тюленово. Тук се намира и най-източната част от територията на България - нос Шабла, където е и известният морски фар и утрото и новата година фактически настъпват най-рано.

Плажните ивици на общината са както от ситен, така и от зърнест пясък и натрошени мидени черупки. Природата е съхранена сравнително непокът­ната от човешката дейност. В региона има и термални минерални извори, както и пясъчни дюни. Соленото езеро-лагуна Шабленска Тузла е известно с лечебната си кал. В Шабленско-Езерецкото и Дуранкулашкото езера има богато разнообразие от птици, земноводни и растения. Заведенията за хра­нене и развлечения са малко, не е голям броят на хотелите и къщи за гости, но именно този дефицит привлича туристите все повече към това спокойно черноморско местенце от нашата родина.

Шабла е една от най-малките по население черноморски общини, но ней­ната история и природа са впечатляващи. Въпреки че всички села в общината са с отрицателен прираст, туризмът има подем. Причината вероятно е именно в отдалечеността, девствеността на околната среда и липсата на мащабни инвеститорски проекти. За да се намери важният баланс - дива природа, чис­то и незастроено море и удобства за туристите - общината трябва да положи много големи усилия, защото това е последният остров без бетонни мегастро­ежи и недостъпни места за почивка за обикновения човек.

Дуранкулашкото езеро е известно с най-големия праисторически обект на Балканите - енеолитна селищна могила, датирана 4600-4200 г. пр. Хр. и разположена на големия остров. На южния склон на острова има укрепено селище от късната бронзова и началото на ранножелязната епоха (1300-1200 г. пр. Хр.). На двайдесетина метра по-навътре в скалния масив на острова пък е изсечен елинистически пещерен храм на богинята Кибела (111 век пр. Хр.), а върху целия остров е било разположено укрепено прабългарско селище от X-IX в.

От античния град Кария край Шабла днес е останало рибарското селище, а градът поради заплахата от пиратски нападения и чумни епидемии, подобно на други черноморски населени места, е изместен по-навътре в сушата, къде­то е и до днес. В акваторията на Черно море край Шабла има много потъна­ли плавателни съдове, сред които подводници и древни кораби, превозващи слонова кост. Приема се, че името на града идва от прабългарската дума "шабъла", което означава черпак. Първите данни за населението на Шабла и през турското робство говорят, че градът е бил населяван от българи и кметът е бил българин. От 1913 до 1916 г. и от 1919 до 1940 г. районът е окупиран от Румъния. След освобождението на 7 септември 1940 г. в града се

Шабленска кухня

Опитайте традиционните местни храни - мидите по шабленски, за разлика от мидите по бургаски се гарнират с пресен девисил, магданоз и копър, а рибената чорба, която се яде с чашка ракия, най-добре плодова, е със специална люта саламурийка, чиито тайни съставки хората ревниво пазят. Прочута е чорбата от село Езерец от шест вида риба, в които задължително е месото от щука, сам, бяла риба и толстолоб, гарнирани с пресен лющян (в Западна България подправката е известна като девисил), както и ястията с раци от Шабленското езеро.

 

заселват стотици семейства от коренното българско население на Северна Добруджа, а местните хора вече не се налагa да учат принудително румънски език. Румънското малцинство пък е изселено отвъд границата. Днес регионът на общината е населяван изключително от българския етнос. Традиционни събития са Седмицата на морето, обикновено провеждаща се през първата седмица на август. На 2 юни пък започва Шабленският панаир. Климатът е топъл и морски, но тук зимата идва изведнъж и е много сурова. На това изпи­тание всяка година устоява и емблемата на града - фарът на Шабла, който е умалено копие на Александрийския фар и е най-високия и най-древният действащ маяк по българското Черноморие, съществувал още през Антич­ността, чиято светлина се вижда от 17 морски мили. Моряците знаят, че видят ли светлините на фара, са преполовили разстоянието между устието на Дунава и Босфора. изключително живописен е скалният бряг край с. Тюленово и Камен бряг. Тук човек се чувства като в рая, особено ако е запален по риболов, алпини­зъм, скално катерене, орнитология и археология.loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 944 посетителя в сайта