www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДУРАНКУЛАК - СЕВЕРЕН ПЛАЖ (СИВРИБУРУНСКИ ПЛАЖ, ПЛАЖ "АННА МАРИЯ")

Оценете статията
(0 гласа)


КЪДЕ СЕ НАМИРА СИВРИБУРУНСКИЯ ПЛАЖ ?

Сиврибурунският плаж, наричан и ,,Ана-Мария" е най-северният българ­ски плаж, разположен североизточно от Дуранкулак, до държавната граница с Румъния. Той е едно вълшебно мяс­то, останало неопетнено от хищнически хотелиерски интереси и инвестиционни намерения.

Названието "Ана Мария" е дошло от името на кораб, заседнал в морето край плажа през февруари 1969 Г., след като се откъснал от котва при близкото румънско пристанище Ман­галия по време на буря. Днес отломки от него могат да се видят по дъното на 20-З0 метра от брега в южната част на плажа.

Какво бихте видели на Нос Сиврибурун?

Нос Сиврибурун се издига на 20 метра над морето и върху него има на­сипно съоръжение, което през 17-19 век е служила за навигационен ориентир. Зад него има акациева гора, която задържа снега и ерозията. Плажната ивица на юг от носа е широка и дълга, като от морето в посока сушата постепенно се издига под формата на дюни, обрасли с морски храсти и бодливи растения. Завършва с гора или направо прелива в обработваеми селскостопански пло­щи. Тъй като е много отдалечен от курортните дестинации в България, плажът е слабо посещаван. Няма изградена инфраструктура, стига се по черни пъти­ща и е възможно колата да затъне в песъчливата земя. Мобилните оператори почти нямат обхват и трябва да говорите в роуминг през румънски оператори. В близост няма магазини или места, откъдето да се снабдите с храна или прясна вода. Затова пък пясъкът изобилства от миди, рапани и други останки от морски безгръбначни животни, камъчета и сухи растения. Морската вода е студена, но кристално чиста.

Да си направим ли къмпинг на Нос Сиврибурун?

Ако си направите къмпинг тук, имайте предвид, че черноморската вода става идеално за готвене. Примерно на спагети - не е нужно да се солят до­пълнително. Нужен ви е само газов котлон и тенджера.

Можете да си купите храна от румънското село Вама Веке?

Не пропускайте да повървите до едноименния нос Сиврибурун (от тур­ски "остър нос") - само на 600 м на север е границата между България и Румъния, която е чисто фиктивна. Табела, забита на пясъка, указва, че напускате пределите на България. Случва се български или чужди туристи да лагеруват на палатка на наша територия, а да се разхождат пеша по плажа, за да си купят храна и напитки от близкото румънско село Вама Веке (Vama Veche). Трябва да знаете обаче, че това е незаконно до влизането ни в Шенгенската пространство. Вама Веке означава буквално "Старата митница", наричано от румънците така, когато под тяхна окупация е Южна Добруджа и новата митница е изместена почти до Варна - край село Кра­нево. През миналия век селото е слабо посещавано и затова става привле­кателно за румънските интелектуалци, подобно на Синеморец и Резова в България.loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 179 посетителя в сайта