www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДУРАНКУЛАК - ЮЖЕН ПЛАЖ, КЪМПИНГ "КОСМОС", КАРТАЛИЙСКИ ПЛАЖ, БУРУНА

Оценете статията
(0 гласа)

Къде се намира Дуранкулак– Южен плаж, къмпинг „Космос”, Карталийски плаж, Буруна?

Дуранкулашкият плаж (още Южният плаж на Дуранкулак - севе­рен наричат плажа Сиврибурун) е просторно, ветровито и все още непокътнато от човешката дейност място. Пясъците му са чисти и обширни, водата в морето е бистра и студена, но атмосферата на това уникално място ще ви връща отново и отново тук всяко лято.

С какво са привлекателни северните ни плажове? Къмпингуване на къмпинг "Космос"

Все повече хора от вътрешността на страната избират да почиват на най-­северните ни плажове, защото чувството е, че си на море някъде през 70-те години на миналия век. Няма и много места за нощувка. Затова много хора предпочитат летуване с палатки. Тук обаче е къмпинг "Космос", който пред­лага настаняване, паркинг и храна. Чудесна възможност, ако желаете да сте максимално отдалечени от цивилизацията, но в същото време - да спите в легло и да обядвате на маса. Къмпингът е изграден през 60-те години на ХХ в. И е бил посещаван предимно от чешки и словашки туристи. Обектът разпо­лага с 60 бунгала, общо 250 легла, но не всички в еднакво добро състояние, дневен бар и ресторант. Препоръчителна е предварителна резервация по телефона.

За съжаление построената бетонна стоянка за рибарските лодки на Дуран­кулак и заграждането от север на Дуранкулашкия залив довеждат до това, че целият залив се пълни непрекъснато с водорасли и мръсна вода, отлагани от дунавските и морските течения. Миризмата и мръсотията, идваща от румън­ските пристанища в северната част на къмпинг "Космос", е ужасна.

С Какво е известен  Карталбурун ( Карталийския нос)?

Източно от къмпинга се намира нос Карталбурун (Карталийският нос), а между тях има малко рибарско пристанище. На югозапад са Карталийската блато и Дуранкулашкото езеро - дом на 260 вида редки и застрашени от из­чезване растения и животни. Тук могат да се видят малкият воден бик, бело­оката потапница, немият лебед, тръстиковият блатар, индийското шаварче, а езерото е единственото находище на Т.нар. див шаран. Карталийската блато е свързано с Дуранкулашкото езеро чрез изкуствен канал в средата на заблатена тинеста "коса" зад плажа на Дуранкулак. В този участък са разположени съоръжения - рибарници. Трябва да се има предвид, че поради гнилостните процеси понякога миризмата на плажа, разделящ блатото и езерото от море­то, е непоносима. Въпреки това районът е чудесно място за риболов, къмпин­гуване, водни спортове и гмуркане

Подобни статии (по етикети)


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 136 посетителя в сайта