www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕЗЕРЕЦ - ЕЗЕРЕЦКИ ПЛАЖ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Защо трябва да посетим Езерец?

Езерец е място, почти непознато за организирания турист, и се намира северно от Шабла. Причината за това е, че в миналото край него е функ­ционирала правителствена резиденция, която е ограничавала достъпа на хората до морския бряг. Днес резиденцията на властта, хареса на заради съчетанието между ловна и почивна база на морето преди повече от 40 го­дини, е достъпна и за граждани. Уникалното на това място са Езерецкото и Шабленското езеро, от които едното е сладко водно, а другото - солено. В миналото рибарите от селото се къпели в Езерецкото езеро, за да смъкнат солта от телата си, преди да се приберат от риболов. Днес двете водни пло­щи са свързани с канал.

Чудесното Езерецко езеро

Езерецкото езеро е изключително чисто и в него могат да се ловят щуки, каквито в Дуранкулашкото езеро не живеят. Шабленското езеро пък има защитена територия от 510 хектара, която е вкпючена в списъка на орни­тологично важните места в Европа от международно значение - място за гнездене на голям воден бик, морски дъждосвирец, белоока потапница, тръс­тиков блатар, няколко вида патици, бърнета, гмурци, чапли и лебеди. През септември започва сезонът за лов на пъдпъдъци и фазани, а през зимата - за диви патици.

На какво ще се зарадват риболовците в Езерец?

За риболовците обаче двете езера и местността въобще са рай през ця­лата година както за морски, така и за сладководни видове. Езерец е много спокойно и доста неурбанизирано селище. Дори до кметството не можете да се движите по читав асфалт. Работят няколко ресторанта, към които се пред­лагат и нощувки. Въпреки че селото изглежда като изоставено, особено с вида на порутената църква, все повече хора се заселват на това красиво и плодо­родно място. До плажа има само 3 км по черен път, който е съвсем проходим за всякаква кола. Плажната ивица е дълга и чиста. По нея освен единични туристи и разхождащи се корморани, може да се види и неразрушен бункер от Втората световна война, построен на самия плаж. Можете да паркирате колата си край пътя и да се насладите на невероятна тишина, чисто море и безгрижие. В гората има достатъчно сухи клонки, за да си направите хубав огън и вкусна вечеря. През месеци като юни и септември е възможно да се окажете единствените посетители на този красив български плаж. 


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 664 посетителя в сайта