www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЛАЖ МАЛКОТО МОРЕ И ЯЙЛАТА ( брегова ивица между селата Камен бряг и Тюленово)

Оценете статията
(0 гласа)

Какво представлява плажа Малкото море?

Така нареченият плаж Малкото море е последният от просторните северни плажове, след което започва скалис­тата и камениста ивица на Тюленово и Камен бряг. За да стигнете до него, трябва да се движите от Шабла в посока фара на Шабла и след това по крайбрежното шосе. Мястото е удобно, защото можете да паркирате до самото плажче, но пък то е скалисто, а и морето е пълно с камъни, което отблъсква масовия турист. В същото време спокойствието, удобството да паркирате кемпера си, без да трябва да ви влачи багер до брега, чистият въздух и възможността да си извадите миди, привличат ентусиасти, така че мястото не остава самотно през горещите дни. Наблизо е построен паметник в чест на съветските подводничари, загинали през годините на Втората световна война в български териториални води. Две подводници са потънали на това място, като едната е открита през 1987 г. от екип на Института по океанология към БАН във Варна. Днес инициативата на местните хора е мемориалът да бъде разширен в памет на всички загинали в Черно море - моряци, рибари и хора от всички националности.

Имало е тюлени. Но защо ги няма днес в с. Тюленово?

По на юг от това място е село Тюленово. Името му идва от специфичната географска разположеност на мястото - прибой, влажни пещери, скални балкони и ветрове, които са създавали чудесни условия за живеене на стадата от тюлени, населявали мястото през 1942 Г., когато правителството дава новото име на дотогавашното Калъч кьой. Защо няма тюлени днес? През 1936 г. района са обитавали 128 тюлена, през 1979 - два, а след 1980 г. нито един, защото родните рибари са избивали поголовно тюленчетата под предлог, че изяждат рибата им. Неотдавна видът се завърна на турския бряг на Черно и дори има сведения, че е виждан край най-южното българско крайбрежие, което дава надежди, че може би един ден отново ще може да наблюдаваме красивите бозайници и в наши води. Бреговата ивица на Тюленово е невероятно живописна, скалите са червени, а морето синьо и прозрачно. Мястотопе предизвикателство за много любители на скалното катерене и вече е традиция да се провеждат катерачни срещи.

Следващото село е Камен бряг, станало днес емблема на свободния дух и център за празнуване на Джулай морнинг, който - макар и възникнал във Варна в средата на 80-те години като съпротива срещу     тоталитарния режим - се е пренесъл именно на това ветровито, красиво и неопетнено от мутренски и инвеститорски апетити място. Местността Огънчето е много известна cpeд хипи-културата в България, а името си е получила от изоставен стар сондаж за природен газ, от който вече десетилетия излиза пламък.

В резервата "Яйлата" може да видите редки птици

Край Камен бряг е разположеи резерватът "Яйлата", където живеят над 50 вида птици, като корморани, бухали, папуняци, дъждосвирци, синявици  и други. Можете да се разходите и между останките на византийската крепост от V век и пещерния град от V хилядолетие пр. Хр. Но не правете грешката да нощувате в пещерните домове! Освен че това е забранено, вътре е пълно с насекоми, които прегризват дори найлонови пликове и изяждат всичко, с което сте се запасили, а и стените на пещерите се ронят и постоянно върху вас пада пясък.

Трябва да се има предвид, че високият скат край Тюленово и Камен бряг не е подходящ за почивка за несвикналите с природата и трудностите туристи. Ако си направите палатка, се гответе за най-различни неприятности - например срещи със сколопендра - агресивна и хищна стоножка, която освен че хапе много болезнено, се завира в раници, палатки и плажни хавлии. Също така рискът да паднете от скалите е огромен, особено ако сте прекалили с алкохол, а изходът е почти винаги смъртен или тежко инвалидизиращ (загинали има всяка година).

Пълно е със змии, дори и долу до морето, а водата в него е дълбока и ледена и рискът да се удавите съвсем не е за подценяване. Тъй като няма дървета, няма и сянка, което прави жегата нелоносима. Хранителните магазини в селото не се зареждат често и са скъпи. Понякога стават и скандали между различни по интереси компании, избрали това място за къмлинг, а полицията от Каварна не си прави труда да идва често тук. Ето защо внимателно лланирайте, ако сте решили да летувате на това без съмнение невероятно красиво кътче от нашето черноморско крайбрежие.

 


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 727 посетителя в сайта