www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБЩИНА КАВАРНА И НЕЙНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Оценете статията
(0 гласа)

 

С какво е известна община Каварна

Община Каварна, макар и известна с международните рокконцерти, които се провеждаха в общинския център, изхранва жителите си предимно със земе­делие, отколкото с туризъм. Разположена на високото добруджанско плато, тя не може да се похвали с много и обширни плажни ивици. Затова пък култур­ното й наследство е огромно и много интересно, тъй като следите му се губят чак в праисторията.

Посетете резерватите "Яйлата" и "Тауклиман"

Интересни места за посещение са археологическият резерват "Яйлата", природният резерват "Тауклиман", нос Калиакра, който е част от Стоте наци­онални туристически обекта, и Историческият музей в Каварна, където може да се види отблизо историята на региона.

Резерватът "Яйлата" (от турски високо пасище) е разположен на скални­те скатове югозападно от с. Камен бряг. Той е сред най-екзотичните места за посещение в България. Съчетават се дивна природа, причудливи скални образувания, останки от жилища и монашески поселения, красиви растения. Могат да се наблюдават и делфини, които не спират вечните си игри в море­то, корморани и чайки, гущерчета, костенурки, змии, огромно многообразие от насекоми. В местността е открито пещерно селище, съставено от 101 жи­лища, повечето от които издълбани в скалите и датирани към V хилядолетие пр. Хр. Влизайки в тези пещерни кухини, пред вас е само морската шир. Чо­век може да си представи, че се намира на края на света. Вероятно в Сред­новековието тези килии са били обитавани от монаси-отшелници. Запазена е и крепост, която е частично възстановена. В туристическия информационен център посетителите могат да получат много информация за това необикно­вено място.

Природният резерват "Тауклиман" се намира в близост до курорта Ру­салка, североизточно от нос Калиакра, и е известен още като Птичия залив (в буквален превод на топонима), както и като Наневска тузла. Той е осеян с малки заливчета, стръмно извисени над морето, на места с малки плажче­та и гъста растителност, обрасла около голямото езеро, където могат да се видят стотици птици, някои от които спират тук при миграцията си за почивка и храна, а други живеят и гнездят именно в това райско крайморско кътче. Птичият залив е дом и на застрашени от изчезване влечуги, сред които зми­егущер, стенгущер, шипобедрена костенурка. Местността е разположена на най-ниската от няколко естествени геоложки тераси, издигащи се над мор­ското равнище, така че често сладководната u вода се смесва с морската при силно вълнение. Напълно прозрачните води на морето тук привличат много гмуркачи и любители на подводния туризъм. Неприятното е, че отпадни води от курорта Русалка попадат в езерото и причиняват трудновъзстановими еко­логични щети на местността. При Тауклиман могат да се видят останки от ан­тични и средновековни селища и светилища, късноантични крепостни стени, византийска крепост от V век, както и кръгли каменни съоръжения, за които се счита, че са използвани за приготвяне на вино.

Нос Калиакра, природната забележителност на община Каварна

Нос Калиакра е много популярна туристическа дестинация, включена в инициативата Стоте национални туристически обекта. На носа функционират морски фар, музей, ресторант, морска радиолокационна станция, метеороло­гична станция на БАН - Варна и параклисът "Св. Никола". Фарът е изграден на дълбоко врязана в морето суша, която е била и укрепен главен град на българските владетели Балик и Добротица, чието княжество обхваща севе­роизточните български земи, откъснати от централната власт. Мощният град е имал собствено монетосечене и епископ, а днес на носа има останки от крепостните стени, като портата е възстановена, съхранени са още част от во­допровода, баните и резиденцията на княза. Деспотите на Калиакра първи от родните владетели изграждат военно­морски флот, а техните галери участват в успешни бойни операции в Черно море, Калиакра е една от първите защитени територии в България, Резерват е още от 1941 г" а днес в защитената зона се включва и морска акватория, Работното време на музея през лятото е от 10,00 до 19,00 ч без почивни дни,

Най-известната легенда, свързана с носа, е за 40- те български девойки, завързвали косите си една за друга и хвърлили се заедно в морето, за да не попаднат в ръцете на турците, Най-красивата от тях Калиакра станала и кръстница на носа, Според друга легенда обаче Св, Никола бягал от турците, но като стигнал стръмния бряг, Бог удължил земята под краката му, за да му помогне да се спаси.

Интересно място за посещение е и историческият музей в Каварна, който се намира на шосето към цен­тралния плаж, до реставрираната средновековна баня, превърната в морски музей, и старата чешма, Експонатите на музея запознават посетителите с развитието на региона от V-VI в, до сре­дата на ХХ в" сред които са битови, военни и религиозни артефакти от култу­рата на етносите, живели в граничната провинция на Византия Малка Скития, Могат да се видят и монети от различни епохи,

Адресът на музея е ул, "Черноморска" 1 Б, тел, 0570/82 150, Работи от 08,00 до 18,00 ч,

Каварненска кухня

Кухнята на Каварна е известна със салатата от чирози, която се прави със заливка и е подходяща като разядка при поднасяне на ракия, мастика и бира, и с рибата по цигански, която се прави по следния начин: първо се краде сафрид, после се пържи, овалян предварително в царевично брашно и залят с чеснов сос, Един от най-екзотичните каварненски специалитети е парената дребна риба, която се поднася, подправена с пресен девесил, розмарин, бахар, люти чушки и чесън.loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 585 посетителя в сайта