www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЛАЖ БОЛАТА, РЕЗЕРВАТ " КАЛИАКРА" И МЕСТНОСТ "ЗЕЛЕНЕКА"

Оценете статията
(0 гласа)

 

С какво привлича  Болата?

Болата е приятно място за плаж, особено ако сте решили да посетите при­родната забележителност нос Калиакра, който е включен в Стоте национал­ни туристически обекта. До плажа се слиза по шосе, като от пътя Българево - нос Калиакра се държи вляво, след като се подминат ветрогенераторите. За съжаление плажът е много малък и често е претъпкан, особено в почивните дни. От друга страна обаче, той е много красив и се намира в добре оформен както от природата, така и донаправен от човека залив. Плажът е отдаден на концесия и има чадъри, шезлонги и места за хранене. Тъй като на това място водата е плитка, тя е и топла за разлика от повечето места по Северното Черноморие, където дори и в края на юли не можеш да се потопищ без да се налага да свикваш с температурната разлика.

Скалите, с ръждивочервения си цвят, ще ви впечатлят

Красиви са скалите, които се извисявят от двете страни на плажа. Техният ръждивочервен цвят е уникален и не може да се види по на юг от тук. Самото място е защитена природна територия и е единственият резерват в България, включващ и прилежащата акватория. Тук гнездят водолюбиви птици, като ма­пък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, патици и други. Мястото е харесвано от любителите на гмуркането. Северното Черноморие поради недружелюбните си скали и бурно море често е ставало причина за потъването на кораби още от древността, а сероводородът във водата ги е съхранил непокътнати от времето.

 

Ето защо този екстремен спорт увеличава все повече любителите на под­водните приключения.

По на север в резервата са открити останки от антични и средновековни жилища, странни каменни кръгове и вероятно жертвени камъни, както и скал­ни пещери, населявани от древните хора, а може би впоследствие и от мона­си. Отвесният бряг е осеян с подводни пещери с множество ниши в скалите, които допълват мистиката на това впечатляващо морско кътче на България.

Зеленека и нейната красива природа

Зеленка е местност, разположена между Калиакра и село Българево, къ­дето има малка плажна ивица. Край нея има рибарско селище и мястото не е подходящо за туризъм. Но, от друга страна, тук залезите са изключително красиви, тъй като слънчевият диск отстъпва мястото си на нощта, потъвайки в морето.

 

 

 

Подобни статии (по етикети)


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 769 посетителя в сайта