www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

"ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ" - ЦЕНТРАЛЕН ПЛАЖ

Оценете статията
(0 гласа)

Какво е характерно за "Златните пясъци"?

Златни пясъци е вторият по големина морски курорт в България след Слън­чев бряг. Разположен е в рамките на район Приморски на община Варна. Ползва регулацията на Варна като градски транспорт, собствено районно полицейско управление, телефонен код на града и други. Поради свлачищни процеси ку­рортът е откъснат от прекия и панорамен път до морската столица през курорта Чайка, а се свързва с нея по шосето през Природен парк "Златни пясъци".

Откъде идва името "Златни пясъци"?

Сигурно се питате откъде идва интересно име на курорта? Братята Хер­ман и Карел Шкорпил дават името Златни пясъци на живописната местност край Варна през 1915 година, въпреки че доста от днешния пясък е донесен допълнително при построяването на курорта. Плажната ивица на Златните е една от най-обширните и приятни за разходка по цялото Черномарие. Старите варненци навремето казвали на просторната ивица Узункум, което е турцизъм и означава дълъг пясък. Когато се натъкват на богатите исторически пластове на Аладжа манастир и красивата природа на региона, Шкорпил първи дават идеята тук да бъде изграден курорт, подобен на Св. св. Константин и Елена. Това става реалност на 11 август 1956 година, когато е направена първата копка на курорта Златни пясъци. Мястото е било там, където днес се намира днешният хотел "Лилия". Златни пясъци днес предлага чудесни възможности за почивка и спортове, като стрелба с лък, гмуркане, плуване, тенис, волей­бол, уиндсърф и други. Курортът е посещаван и заради казината си и нощния живот в съчетание с девствена природа и чист въздух. Сред атракциите на Златни пясъци са виенската колело, Айфеловата кула и Акваполисьт, който е първият в България воден увеселителен парк и може да приеме 3000 посе­тители едновременно.

Природен парк "Златни пясъци", обявен през 1943 година за защитена те­ритория, е обгърнал комплекса и макар че е един от най-малките в България, е обитание на много защитени растителни и животински видове. До курорта може да се стигнe с градски транспорт от Варна с автобуси 9 и 409 (крайна Спирка в к-с Ривиера) и със 109 и 209 (крайна спирка "Панорама").

 

 


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 153 посетителя в сайта