www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КУРОРОТ СВ.СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА - ЦЕНТРАЛЕН ПЛАЖ

Оценете статията
(0 гласа)

 

"Св. Св КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА", НАЙ - СТАРИЯТ МОРСКИ КУРОРТ У НАС

Св. св. Константин и Елена е най-старият морски курорт в България и вто­рият след Боровец в страната въобще. Започва да се изгражда през далечна­та 1897 г. Отстои на 8 км от центъра на Варна.

През 1908 година той е първият действащ морски курорт, ситуиран в прос­торен морски парк, на територията на който има кипариси, ели, кедър и други растения. Тогава е отворен детски санаториум за болни от костно-ставна ту­беркулоза деца под егидата на българската царица Елеонора, но варненци бързо превръщат местността в национален балнеолечебен курорт.

Неговият прекрасен климат и балнеоложки характеристики вероятно са били познати още от древността, защото според легендата група избягали монаси намерили закрила в гората и открили икона на Светите Константин и Елена. Тогава решили да построят малък манастир в близост до извор с минерална вода. От построяването си досега манастирът е реконструиран няколко пъти - последния през 1973 година. Много минерални извори захран­ват басейните в комплекса, но според вярванията само манастирският лекува двойки, страдащи от безплодие. Плажната ивица е географски обособена в няколко заливчета, като преминава през т.нар. плажове "Министерски съвет", на "военните", ,Дружба", Сейнт Елиас и плажа на почивната станция на МВР.

Св. св. Константин и Елена попада в най-северната част на средиземно­морската субтропична област и климатът се характеризира като континен­тално-средиземноморски - мек и приятен. Най-продължително е слънчевото греене през юли - 331 часа, и август - 31 3 часа, а от май до октомври темпера­турата на въздуха е от +180С до +31 ОС. Средно месечната температура през юли - август е +22,80С. Температурата на морската вода от май до октомври е от 180С до 260С. Обичайният вятър е бриз. Климатът е подходящ за бал не­оклиматолечение с характерните по-голяма влажност на въздуха и наличие на йодни изпарения. Морето определя и есента, която е по-късна и по-топла благодарение на по-бавното изстиване на затоплената морска вода.

Посетете и манастирът "Св.Св. Константин и Елена"

Курортът се посещава от варненци целогодишно заради минералните из­вори. Откритите басейни с гореща минерална вода, както и закритите - за спа-почивка и плуване - в хотелите, привличат хората дори и в най-студените зимни месеци. Интересен обект за посещение наблизо е манастирът "Св. св. Константин и Елена", който е действащ и предлага кръщенета и сватби в една неповторима атмосфера. В курорта е разположен и един от символите на Ва­рна - грандхотел "Варна", известен и като Шведския хотел, където отсядат знаменитости от цял свят.

 

 


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 143 посетителя в сайта