www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДЪРЖАВНА РЕЗИДЕНЦИЯ ЕВКСИНОГРАД И ПЛАЖ "ТРАКАТА"

Оценете статията
(0 гласа)

С какво е известна резиденцията Евксиноград?

Евксиноград е понастоящем държавна резиденция, където правителство­то заседава през летните месеци, а президентът приема чуждестранни гости. По тази причина тогава плажовете му са недостъпни за гражданите. Въпреки това мястото може да бъде разгледано при определени условия. Плажовете в комплекса са общо четири, като първият е при залива Св. Яни, а последният е северно от рибарското селище Траката. Мястото е като райска градина на земята. Луксът се усеща навсякъде, а застрояването със сгради е нищожно и дори цял ден да се разхождаш, може да не видиш никого. Плажната ивица е добре поддържана, а когато там почиват държавните мъже, е и сериозно охранявана дори с катери, Мястото е стратегическо - водата е чиста и топла и няма водорасли и камъни. Пясъкът е ситен и златист. Впрочем цялата местност е била използвана още от древността. Североизточно на залива Св. Яни по време на Второто българско царство е съществувала мощна крепост Кастрици, спомената покрай обсадата на Варна през 1367 г, Жителите u са се занимавали предимно с морска търговия и снабдяване на околностите с различни продукти. Оттук влизали по нашите земи кожи от руските княжества, абанос и слонова кост от Египет и венециански порцелан.

Мястото е избрано след Освобождението за летен дворец на цар Алек­сандър Батенберг и досега старите варненци казват на района Сандрово по галеното име на монарха - Сандро. След построяването на двореца през 1881-1885 г. в земите на двата съществуващи гръцки манастира се създава и уникалната градина, която е без аналог в България. Различни подаръци от монархическите династии по света доукрасяват това неземно кътче на наше­то Черноморие, като огромния и тежък полилей, аранжиран с царската корона и златни френски лилии, който е дар от Бурбоните, или Слънчевия часовник - подарък на цар Фердинанд от кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив.

Главната сграда е на 3 етажа, като на първия са приемните зали, музи­кална зала и салон за вечеря, на втория са разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на цар Фердинанд 1. Първият деко­ративен материал за парка е доставен от Марсилия през 1880-1912 г. - над 50 000 дръвчета и растения от над 310 вида. В трите оранжерии понастоящем се отглеждат над 500 вида цветя, над 200 вида фиданки за попълване на ансамблите от растения групи и оформяне на нови.

В периода 1946-1991 г. царският замък е национализиран и се превръща в почивна база на ЦК на БКП и служителите на Министерския съвет на НРБ. Па­раклисът на Свети Димитър е разрушен през 1948 г. Построени са нови сгради в сталински тип с много мрамор и студенина, но днес те добавят странна, но и своеобразна екзотика в атмосферата на това интересно място.

 

 

 

Подобни статии (по етикети)


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 131 посетителя в сайта