www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБЩИНА ВАРНА, РАЙОН ОДЕСОС

Оценете статията
(0 гласа)

С какво е известен район Одесос?

Район Одесос включва централната част на Варна. При него се намира и главният вход на Морската градина и старите морски бани, където днес са Централният и Южният плаж на града.

Сред основните забележителности на район Одесос са Варненският аква­риум, Археологическият музей, Военноморският музей, Астрономическата об­серватория с планетариум, Етнографският музей, Римските терми, Музеят за история на Варна, Художествената галерия, Музеят на Възраждането, Алеята на възрожденците, театрите "Стоян Бъчваров", "Българан", както и Летни ят и Кукленият театри и други. Туристите могат да посетят и варненските молове, два от които са изградени в района - Mall Vагnа и Gгапd Mall Vаrnа, както и детския кът и спортните зони в Морската градина, сред които е и обновеният общински плувен комплекс.

Варненският аквариум е създаден по идея на Цар Фердинанд, На 25 яну­ари 1906 г, Варненският общински съвет отпуска сума и назначава комисия, която да обходи и избере място за морската биологична станция, На 22 октом­ври същата година е положен основният камък на сградата, През 1911 г, кра­сивата сграда е завършена, Оттогава досега централната зала на Аквариума представя на посетителите красотата на черноморските дълбини, В тъмни и студени аквариуми, каквато е естествената среда на морските обитатели, мо­гат да се видят в почти естествена среда морска котка, морски дракон, попче, лаврак, скорпид, платарина, кефал и много други видове, както и сладководни риби като шаран и есетра, Други експозиционни зали пък представят препа­рирани представители от Световния океан, като делфини, морски костенурки, раци, рапани, морски охлюви, миди и корали, Аквариумът се намира в Морс­ката та градина (тел, 052/632066) между Централния и Южния плаж и работи без почивен ден от 09,00 до 20,00 ч, а цените на билетите са 4 лв" като учащи, студенти и пенсионери се таксуват по 2 лв" а децата - по 1 лев,

Археологическият музей във Варна е част от Стоте национални турис­тически обекта и се намира в красива голяма сграда в съседство с Община Варна, Основан е през 1887 г, от братята Карел и Херман Шкорпил, Безспор­но най-голямото съкровище на музея е откритото през 1972 г, край Варна най-старо злато в света - Варненското енеолитно съкровище, То се датира към 4200-4600 г, пр, Хр, и се състои от накити и гривни, предимно ковани или отляти, Интересното е, че общото тегло на Варненското съкровище е около 6 кг, а в сплавите златото е с чистота от 13 до 23 карата, Музеят има различ­ни експозиции според хронологията на артефактите - залите за праистория демонстрират откритите останки от неолитната и каменно-медната епоха, ранната култура на траките и Варненския енеолитен некропол, Античността е представена с изложбите "Създаването на Одесос", "Одесос през елинистич­ната епоха" и с религията и погребалните обичаи, както и съкровищата от този интересен период, В раздела "Средновековие" можем да видим Варненския район през Първото българско царство, Възраждането на градския живот във Варна през XI век, Варна по време на Второто българско царство (XII-XIV век) и Варна през XIV-XVIII век, Работното време на музея е от 10,00 до 17,00 ч, а адресът е бул, "Мария Луиза" 41 (тел, 052/68 1030),

Военноморският музей се намира в съседство с Южния плаж и има от­крита и закрита експозиция, Емблема на музея е изложеният кораб ,,Дръз­ки", герой от Балканската война (1912-1913 Г,), При започването на войната торпедоносците "Летящи", "Строги", "Смели" и ,,Дръзки" охраняват района на Варненския залив, На 7 ноември флотът разбира, че турски кораби наближа­ват Варна, На 32 мили от града нашите моряци забелязват силует на голям неприятелски кораб - крайцера "Хамидие", Исканията на турците са Варна и Балчик да се предадат, Затова в първите часове на 8 ноември три от наши­те торпедоносци атакуват мощния вражески крайцер, но изстрелите са не­сполучливи, Последен от дистанция 100 м атакува ,Дръзки", който поврежда тежко "Хамидие", Извадено от строя, турското военно чудовище не участва в бойни действия до края на войната, Фондът на музея е систематизиран в 15 сбирки, сред които хладно и огнестрелно оръжие, корабно въоръжение, Оръдия, торпеда и торпедни апарати, униформи и униформени знаци, модели на кораби, макети на различни съоръжения и много други свидетелства за успехите на българския Военноморски флот. Народната астрономическа обсерватория с планетариум е открита на 22 май 1968 година. Това е и първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. Кръстен е на великия учен Николай Коперник. През годините  обсерваторията е рено­вирана и днес е модерно оборудвана, а Звездната зала разполага с 80 места. Планетариумът е модел ZKP-1, а диаметърът на купола е 1 О м. Тук може да се научи много за космоса и звездното небе. Монтиран е проектор за показване на Слънчевата система. Сеанси за граждани през лятото има всеки ден без неделя от 17.00 ч и от 18.30 ч. Телефон за контакти 052/68 44 44.

Музеят на Възраждането във Варна се намира на ул. "Л. 3аменхоф" 21 в старинна сграда, строена в края на XIX в. Експозицията ни запознава с най­важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането, като на първия етаж посетителят може да се запознае със значението на Варна като стратегически град на Западното Черноморие и участието на Варненския край в руско-турските войни от края на на XVIII в. и първата половина на XIX в. В експозицията на втория етаж пък са показани моменти от стопанското раз­витие на града, създаването на общината, училището, читалището и църков­но-националното движение. Тук се съхранява и револверната сабя на Хаджи Димитър. Музеят работи от 10.00 до 17.00 ч без неделя.

Римските терми (бани) са най-голямата обществена антична сграда, от­крита досега в България. Намират се покрай улиците "Сан Стефано" и "Хан Крум". Изградени са към края на 11 век. Височината на сводестите конструкции е била над 20 м, а общата площ на съоръжението около 7000 кв. м. Баните са функционирали до края на 111 век, но топлата минерална вода, извираща от недрата на земята, се ползва и до днес за целите на общинския плувен ком­плекс в близост. В термите е намерен постамент на статуята на Клавдий Ак­вила, както и статуи на римските богове Херакъл, Виктория и Меркурий, които вероятно са украсявали залите и са им придавали тържествен вид. Функци­онирали са зала за обливане с хладка вода (frigidarium); за обливане с топла вода (tepidarium); за обливане с гореща вода (caldarium); тоалетни (Iаtгiпае); котелно (ргаеfuгпium) и др. Термите са били важна част от ежедневния живот на Древния Одесос. От шестдесепе години на ХХ в. Римските терми са архи­тектурен паметник на културата от национално значение.

 

 


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 109 посетителя в сайта