www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВАРНА - ЦЕНТРАЛЕН ПЛАЖ

Оценете статията
(0 гласа)

В какво състояние е Варненския централен плаж?

За съжаление Централният плаж на Варна не е сред най-добрите места за събиране на тен през лятото, защото, въпреки интересната си история, днес той не е добре почистен, бившите съблекални не се поддържат и част от тях стърчат с грозния си железен скелет над чадърите, но и не могат да се срутят, защото са паметник на културата. Ивицата е препълнена от гости на града, за които това е най-близкото място за море, тъй като се намира под централния вход на Морската градина и Фестивалния и конгресен център. Плюс са много работещи заведения за хранене с различна по вид и цена кухня. Тук се нами­рат и повечето летни дискотеки на Варна. Някога Централният плаж се е на­ричал Морските бани и е граничел на север с Т.нар. Рибарски плаж - стоянка за рибарски лодки, на пясъка пред която хората са постилали хавлии, и място, което мнозина варненци си спомнят от детството си и което за съжаление днес е останало под водата. На юг плажът е граничел с кало-балнеоложката лечебница на Варна, където са се провеждали много терапевтични процедури с богатата на химични вещества кал и полезната морска вода в залива.

През 1921 г. Варна официално е обявена за български морски курорт и по тази причина правителството дава на общината правото да събира курортна такса и да сключва заеми за развитието на туристическия облик на града. Построени са мъжка и женска баня. Полицай пазел жените от любопитните мъжки погледи. Баните са били направени в морето, където природата посте­пенно ги разрушила. Тогава се строят Т.нар. нови бани, които съществуват и до днес, също с мъжко и женско отделение. Те са имали 1000 кабинки първа и втора класа. Имало е басейни с топла морска вода за лечение на ревматични заболявания. През 1927 г. туристите, които пребивават във Варна повече от 7 дни, нарастват чувствително и това носи огромни приходи. Освен като място за почивка, варненци се стремели да привлекат гости и с организираните кул­турни прояви и развлечения, в които градът е ненадминат и в съвремието.

В близост до Централния плаж се намира Фестивалният и конгресен цен­тър, където се провеждат множество културни прояви - Международният кинофестивал "Любовта е лудост", фестивалът на българския игрален филм "Златна роза", Международният музикален фестивал "Варненско лято", Вар­ненският театрален фестивал, Фестивалът на анимационната кино и много други. Край Централния плаж се ситуират ежегодно Алеята на книгата, Алея­та на българските занаяти, както и фотографски изложби на открито.


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 101 посетителя в сайта