www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОБЩИНА ВАРНА, РАЙОН "АСПАРУХОВО"

Оценете статията
(0 гласа)

 

С какво е известен район "Аспарухово във Варна?

Район Аспарухово се намира южно от центъра на Варна. Той е най-малкият по население административен район на Варна, но в същото време обхваща огромна територия с няколко вилни зони, гори, къмпинги И два жилищни квар­тала. Преди построяването на Аспаруховия мост до района се е стигало по­следством ферибот и падащ мост, което е затруднило разрастването

 

на града в южна посока. Днес обаче районът и кв. ,,Аспарухово" са много предпочитани за живеене, почивка и къмпингуване поради добрата инфраструктура, работещите големи хранителни вериги, функциониращите поликлиника и болница, полицейско управле­ние, начални и средни училища, а кв. "Яалата" се е офор­мил като предпочитан от по-заможното население заради чистата природа и прекрасната панорама към морето и залива. Район Аспарухово има богата история - както антична, така и средновековна. Още в IV в. пр. Хр. тук е имало тракийско селище, за което свидетелства от­критата могила от този период. В парка Джанавара пък е открит уникален раннохристиянски комплекс и църква от V В., където е погребан и един от видните археолози Херман Шкорпил. Интересни места за Посещение са Аспаруховият вал и музеят "Фанаго­рия", който реконструира прабългарското селище.

Какво знаем за Аспаруховия вал?

Аспаруховият вал е издигнат през VIII век от българите за защита на ни­ските крайбрежни зони от нападения по море. Преграждал е ниската пясъчна ивица между Варненската крепост и стръмния път към нос Галата. Дължината му е била 3.5 км, като е отдалечен от морския бряг на около 440 м. През 1976 година, когато е прокопан дълбоководният канал Черно море - Варненско езе­ро, валът е разделен на две части. Сравнително добре запазена част от него обаче се намира в едноименния квартал в приморския парк. Като добри бойци българите са знаели предимството на височината при отблъскване на морски десант. Сърцевината на вала е била каменна, а отгоре е бил засипан с пръст. Днес край останките от защитното съоръжение има прекрасен парк и статуя на аспарухов воин, вперил поглед към морето, откъдето традиционно идвали византийските нашественици.

 

Прабългарското селище "Фанагория"

Прабългарското селище "Фанагория" е историко-етнографски комплекс и е сред малкото музеи на открито у нас. Изграден е в парка на кв. "Аспа­рухово"

Прабългарското селище "Фанагория" е историко-етнографски комплекс и е сред малкото музеи на открито у нас. Изграден е в парка на кв. "Аспа­рухово" в близост до северната част на плажа и е копие на прабългарски боен стан от VI-VIII век, включващо дървени защитни стени с бойни кули, юрти С обзавеж­дане от епохата, функциониращи занятчийници, копия на старинни костюми, възстановени оръжия и предмети. Посетителите могат да научат повече от екскурзоводите, разхождайки се край оформения площад с капище, шаман­ска шатра и юрта на кана. Могат да се наблюдават още конни каскади и уче­бен бой, стрелби. Предлагат се и сувенири - образци от старинни предмети. Следващият етап на разширение на комплекса предвижда да се постигне максимално автентично обстановката от столицата на Първата българска империя - Плиска. За туристите е подготвена програма и среща със самия ювиги кан, както и с великия боил - предводителя на българската конница, към която са изпитвали страхопочитание народите от Памир до Панония, и с Колобъра - първожрец на племето, който единствен от простосмъртните общува с великия бог на древните българи - Тангра. Работно време на ком­плекс "Фанагория": 09.00-18.00, почивен ден понеделник. Тел. 052/614 553.

Туристите могат да посетят и крайморските туристически маршрути в района. Най-популярен е маршрутът кв. "Галата" - х. "Ветеран" - х. "Черно­морец", който отнема около час. Има изградена маркировка, като се върви в изключително живописни местности, обрасли с гъсти гори, и се минава покрай високите крайбрежни скатове, като морето винаги остава в близост. Варнен­ските туристически дружества "Черноморски простори" и "Родни балкани" ор­ганизират походи и обучения по тези и други маршрути по цялото Северно Черноморие, чрез които можете да стигнете до най-дивите и недокоснати от човешка ръка плажове на България.

Варненска кухня

 

Ето една много лесна рецепта за мидена салата от Варна - изчиствате черупките на мидите от водорасли и полепва­ния, поставяте ги в голяма тенджера, сипвате една бира, сол и накълцан пресен девисил и слагате на умерен огън. Когато мидите започнат да се отварят, разбърквате, за да не останат неотворени. Щом се отворят, изваждате ядките от черупката и ги слагате в купа, нарязвате върху тях пресен лук и добавяте малко олио или зехтин и лимонов сок. Салатата е готова. Друга типично варненска рецепта е риба на фурна, която се прави бързо и лесно и се яде с халба студена бира. В малко олио се задушават до омекване сит­но накълцан лук и моркови, нарязани на колелца, а към тях се прибавят червен пипер и размито в студена вода доматено пюре, както и подправки - настърган чесън, черен пипер, дафинов лист и сол на вкус. Морската риба се почиства и се поставя в тава,задушената смес се изсипва отгоре и се пече в умерена фурна. Ястието се поднася студено с резенче лимон в горещите летни дни.


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 108 посетителя в сайта