www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВАРНА, ПЛАЖ "ГАЛАТА"

Оценете статията
(0 гласа)

 

С КАКВО Е ИЗВЕСТЕН ПЛАЖ "ГАЛАТА"?

Галата е най-малкият квартал на Варна, но място с антична история, кръстено от древността на квартал на Константинопол (Цариград), съществуващ и днес в Истанбул.

гледка към морската столица, съчетана с гъста растителност и чист пясък, е незаменима. Много хора, които имат плавателен съд, посе­щават изградения в близост ресторант по море, но те обикновено не са традиционните посетители на този малък, но изключително екзотичен плаж, на който, ако дойдете в то­пъл ден през май или септември, вероятно ще сте единствените посетители.

Галата е известен и като рождено място на един от най-великите летци и български военни герои - ген.-маЙор Стоян Стоянов, участвал в З5 бойни полета срещу англо-американските самолети при бомбардировките на Со­фия и страната, единствения в авиацията носител на командирския орден "За храброст". Признати са му 15 въздушни победи за свалени противникови самолети.

Днес кварталът е също така спокоен, както в детството на българския ас, Въпреки невероятната панорама към морето и чистия въздух, вероятно по­ради отдалечеността си от центъра на града в "галата" няма мащабно стро­ителство. Мястото не е туристически атрактивно и заради надморската си ви­сочина. За да се стигне до плажа, трябва да се изминат около 1500 стъпала. Пътят до плажа е поддържан, минава през живописна гора с кипариси и редки крайбрежни растения, но е дълъг и труден, особено ако трябва да бъде прео­долян от възрастни хора или малки деца. Посещава се обаче от двойки, които обичат спокойствието. След като слезем на плажа, се чувстваме като в при­казка. Над нас се зеленее гъста гора, плажът е с едър и чист пясък, а морето - прозрачно и приветливо. От това място градът вече не се вижда. Правят ни компания само корабите в далечината, застанали лежерно на рейда, докато чакат своя ред в пристанището. От височината се спускат поточета и не може да се чуе нищо, освен шума на вълните и песента на птиците от дърветата. Както може да се предположи, тук барчета няма, освен някой амбулантен тър­говец с хладилна чанта в пика на сезона.

На юг плажът става все по-скалист и се посещава от нудисти, които се пекат в естествено образуваните малки заливчета между огромните скални късове, паднали в морето от стръмнината.

style='font-size:8.5pt;mso-font-width:81%;mso-bidi-language:HE'>На юг плажът става все по-скалист и се посещава от нудисти, които се пекат в естествено образуваните малки заливчета между огромните скални късове, паднали в морето от стръмнината.

 

 


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 110 посетителя в сайта