www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВАРНА, ПЛАЖ "ФИЧОЗА"

Оценете статията
(0 гласа)

Как да стигнем до плаж "Фичоза"?

"Фичоза" е курортна местност, разположена между вилните зони "Прибой" и "Ракитника", южно от кв. "Галата". За да се стигне дотук, трябва да се дви­жите от кв. "Аспарухово" към кв. "Галата" по панорамния път. След това да се държи шосето, минаващо успоредно на морето и след края на вилната зона "прибой", преди табелата за "Ракитника", да се направи остър ляв завой на­долу към плажа. Мястото е било част от туристически маршрут Галата - хижа "Ветеран" - хижа "Черноморец" - хижа "Родни балкани" и сега също предлага на туристите горски пътеки през прохладния лес над морето и плажа. Във Фичоза са изградени ведомствени почивни бази на различни в миналото дър­жавни предприятия, а днес - приватизирани големи фирми. Тъй като плажът е много чист и живописен, през почивните дни тук паркирането е проблем. Не се заплаща такса за престой, но можете да оставите автомобила само в дясната част на пътя, минаващ над плажа. Плажът не е охраняем и няма платени чадъри е вероятно точно затова ивицата е любима на много хора. Работят ресторанчета с прекрасна гледка към морето и бунгала. В гъстата гора много хора правят пикници през почивните дни, а други разпъват па­латки или просто паркират каравани по стръмния път над плажа, макар че определени места за това няма. Впрочем шосето се спуска до самия бряг при хижа "Ветеран" и бунгалата край него, но там е сложна задача да си намерите място за паркиране. Затова пък в по-високата част на местността има повече възможности за бивакуване,откъдето можете да се спуснете по пътечки  към плажа. В южната част на Фичоза има също бунгала и места за настаняване, но там крайбрежието е по-скалисто. Скалите са чудесна възможност за бране на на миди, които в това изложено към открито море място не са замърсени от промишлеността и корабоплаването. Условията са прекрасни и за риболов.

Малките плажчета, оградени от скали и гъста растителност на Фичоза, са чудесни за хора, които обичат уединението, но е факт, че това може да бъде проблематично в почивните дни на силния сезон - от средата на юли до сре­дата на август.

В последните години в курортната местност функционират все по-луксозни бунгала и малки хотелчета, предлагащи вкусна храна и паркинг. Цените за но­щувка са ниски. Ако сте с деца обаче, имайте предвид, че има доста стъпала до морския бряг, както и че добре заредени магазини за хранителни стоки има на около 2 км - във вилната зона "Ракитника" или на 4 - в кв. "Галата".

Плажът на север от хижа "Ветеран" е девствен, вероятно защото няма пара­лелно шосе по протежението му. Тук, както и на плаж Галата обаче, слънцето се скрива рано - към 18.00 ч, заради високата гора над пясъчната ивица. Чистият въздух, прозрачното море и близостта с морската столица обаче са достатъчно обстоятелство за повечето почиващи туристи в местността Фичоза.

 

 

Още в тази категория: « ВАРНА, ПЛАЖ "ГАЛАТА"

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 187 посетителя в сайта