www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ МЪЖЕТЕ ЗА АНДРОПАУЗАТА?

(2 votes, average 4.50 out of 5)

 

 

След 45-годишна възраст у мъжете настъпват промени - намалява плътността на костите, увеличава се теглото (особено в областта на талията и корема), отслабва сексуалното влечение, наблюдават се апатия, умора, депресивни настроения. Андропаузата, или мъжкият климакс, е естествен процес. Той се характеризира с понижаване нивото на хормона тестостерон - с по 1% всяка година. Промяната е толкова незначителна, че мъжете не откриват явни изменения и не осъзнават постепенното навлизане в андропаузата.

Според статистиката обаче всеки трети мъж над 40 години има проблем с ерекцията, като причините са колкото на психологическа, толкова и на физиологична основа. Много мъже са склонни да приписват психогенен характер на несполуките си в леглото. Те прибягват до употреба на антидепресанти, които да ги избавят от напрежението и да им подействат отпускащо. Лекарите обаче предупреждават, че този вид медикаменти само задълбочава проблема с потентността. Употребата на антидепресанти е една от причините за еректилна дисфункция. Затова е по-добре мъжете да се обръщат към специалист андролог, който да прецени дали да назначи хормонално лечение с медикаменти.

Хранителната диета и стилът на живот също играят важна роля. Менюто на мъжете в андропауза трябва да включва пресни зеленчуци, растителни семена (особено тиквени и слънчогледови семки, сусам), житни кълнове, морски продукти. Приемането на достатъчно количество мултивитамини, соли и особено на цинк подпомага продукцията на тестостерон и ограничава свръхпродукцията на естрогени. Всекидневните физически упражнения подобряват костната и мускулната система, повишават общото самочувствие и тонус. Препоръчително е да се ограничи консумацията на алкохол (особено на концентрати), тъй като той въздейства негативно върху функцията на черния дроб и пречи на преработването на излишните естрогени в организма.

 

 

 

24chasa.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 342 посетителя в сайта