www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЯМА ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

(0 votes, average 0 out of 5)

 

На всички, които вярват в любовта от пръв поглед и в чувствата изобщо, няма да им харесат резултатите от ново изследване, проведено от група учени от Нотингам. Според специалистите много от чувствата, които ние смятаме за реални, всъщност изобщо не съществуват. В частност изследователите проучили специфичното усещане за любов, възникваща „от пръв поглед“. На базата на получените резултати те съветват разумните хора изобщо да забравят за такова влюбване, тъй като то е само илюзия.

Всички най-романтични чувства, с които сте се сблъсквали в миналото, са просто игра на въображението, смятат учените.

Специалистите поясняват – за човешката памет е характерно непрекъснато да пренаписва миналото. При това върху този процес влияят мъдростта, възрастта и житейският опит, натрупани през годините. В резултат на това е невъзможно да се гарантира, че нашите спомени са надеждни, напротив – те са доста изкривени и не отразяват действителността на сто процента. Това означава, че възникващата от един единствен поглед любов всъщност е плод на въображението, заключават британските учени. Изводите им са потвърдени чрез резултатите от серия тестове, предназначени за проверка на паметта при доброволци, участващи в изследването.

Ако човек си спомня много подробности за запознаването си с партньор, в който мисли, че се е влюбил от пръв поглед, то всъщност не става дума за любов, а просто за еуфория.

Това е мнението на д-р Дон Джо Бридж, автор на необичайното проучване. Той разяснява, че в реалността се случва проектиране на сегашното отношение към партньора в миналото или процес, подобен на отражение. „В сегашно време вие изпитвате някакви чувства, затова се създава усещането, че това се е случило моментално, още от пръв поглед, което всъщност не съответства на реалността“, коментира д-р Бридж.

Според учените, човешкият мозък непрекъснато е зает да пренаписва вече съществуващи спомени, попълвайки ги с нови, свежи емоции.

Нашата памет не може да се сравни с видеокамера – своеобразните записи в мозъка ни непрестанно са подложени на редакция и промяна и съответстват на настоящата ни ценностна система и състояние.

По тази причина нито един човек не може да бъде надежден свидетел дори в случай на углавно престъпление. Причината е в това, че паметта непрекъснато променя фактите, което води до объркване и заблуди.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1843 посетителя в сайта