www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КРАСИВО ТЯЛО. Как да се грижим за него?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

За хубаво и стройно тяло

За да придобие тялото хубава стойка, решаващо значение имат физическите упражнения, а също така плуването, гребането, туризмът и спортуването на открито. Но това не е достатъчно. Необходимо е преди всичко да се изгради навик за правилно държане на тялото по време на работа.

Как да предпазим тялото от изкривяване?

Полезно и необходимо е тези, които работят в наведено положение, да прекарват 10-20 минути легнали по гръб върху твърда основа - маса, пейка и др., като главата и ръцете са извън основата. Упражнението може да се изпълнява по няколко пъти на ден както в работна, така и в домашна обстановка с времетраене 1-2 минути. Освен това желателно е активно включване и в производствената гимнастика, провеждана по работните места.

Как да имаме пластична и лека походка?

За да се добие лека, пластична и изящна походка, необходимо е да се изгради навик за правилно ходене, стоене и седене с добре изправено тяло. Често чиновнички и работнички и особено учащите се, дори при възможност да държат добре тялото си, се прегърбват, отпускат раменете, притискат гърдите и по този начин все повече затвърдяват навика за лоша стойка. Служителките трябва да изпълняват своята работа с изправен гръбначен стълб, разтворен и издаден малко напред гръден кош леко изнесени назад рамене и прибран корем.

Как домакинската работа да не деформира тялото?

Ако се изпълняват обикновени домашни задължения, необходимо е да се заеме положение, при което тялото да бъде изправено. Когато се глади, пере и т. н., да се поставя на по-високо място масата. При простиране на прането, при почистване на прозорци, мебели и др. да се включва в работа и лявата ръка.

Да не се ходи с прегърбено тяло, отпуснати рамене и поглед към земята, колкото и да е голяма умората.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 83 посетителя в сайта