www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОЖНА БИОПСИЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Какво представлява кожната биопсия?

Кожната биопсия представлява диагностична процедура на вземане на парче от патологичната кожна тъкан за нуждите на хистопатологичното, електронно-микроскопското изследване и имунофлуоресцентно изследване с цел подпомагане диагнозата при различни дерматози, обяснява пред Агенция „Фокус” д-р Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА

Как се прави кожна биопсия?

За целта се взема малко парченце кожа - достатъчно е парчето да е с размер 5 -10 мм от кожната или мускулна тъкан. Предварително мястото се обезболява чрез локална анестезия - инфилтрационна анестезия.

Работи се в стерилна среда, със стерилни хирургични инструменти, стерилни ръкавици, стерилни марли и др. стерилни помощни материали. На мястото на взетото парченце кожа остава малък дефект, който в повечето случаи заздравява до 3 дни.

В случаите на по-голяма по размери биопсия се поставят хирургични шевове, които се снемат на 7-14 ден, според топографската локализация. Кожната биопсия се назначава и провежда от Дерматолог, със специалност Дерматология и Венерология.

Размерите на кожната биопсия варират от 5 мм до 10 мм.

Какъв период от време е необходим, за да се получат резултати от кожна биопсия?

Резултатите от това изследване се получават до 14 дни.

Клиниката по дерматология към Военно-медицинска Академия предлага възможност за консултации на хистологични препарати на пациенти от цялата страна.

Лабораторията по дерматохистопатология и имунохистохимия е лицензирана и има сключен договор с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за взимане на биопсичен материал, обработка и консултация на хистологични препарати по приетите клинични пътеки.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 182 посетителя в сайта