www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕ ИСКАТЕ БРЪЧКИ, СПЕТЕ ПО ГРЪБ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Най-полезният начин да се спи е на гръб, разкриват резултати от медицинско изследване. Според учените тази поза ни помага да предотвратим болежките в шията и кръста, регулира киселинния баланс.

Гастроентерологът Ерик Олсън от Рочестър, Минесота, пояснява, че когато главата е повдигната, стомахът се намира под хранопровода и по този начин няма начин киселините от стомаха на спящия да преминат по-нависоко.

Спането по гръб не позволява и образуването на бръчки, защото нищо не оказва натиск върху лицето. При изправеното тяло енергията тече из него и стига до всяка точка. Позата спомага и за поддържане теглото на гърдите, като намалява увисването на бюста и запазва формата му, твърди Стивън Даймънд, кинезитерапевт от Ню Йорк.

Впрочем, спането по гръб не е полезно за всеки - противопоказано е за хората, които хъркат юнашки. В техния случай лекарите препоръчват да лягат на една страна или по корем. При обърнато лице надолу горните дихателни пътища са по-отворени, отколкото когато главата е нагоре. В този случай тънката възглавницата е най-подходяща.

В интернет изданието “Акваексперт” докторите съветват здравите хора не само да спят на гръб, ами да поставят малка възглавничка или руло под коленете си, за да разтоварят областта около кръста. За под главата е подходяща обемната възглавница, която осигурява стабилност на главата и врата, без те да бъдат прекалено повдигнати.

Бременните обаче е по-добре да спят на левия си хълбок - в това положение кръвта по най-добър начин постъпва в плода. Само че при тази поза страдат плещите и шията. Най-правилен в случая е изборът на плътна възглавница, тъй като над рамото трябва да има достатъчно място, върху което да се постави стабилно главата. Само дето не е изключено да се появят бръчки върху тази страна на лицето, която се съприкосновява с възглавницата.

Най-лошата поза за сън се оказва тази по корем. При нея не успяват да си починат нито гърбът, нито ставите, а нервите се пренатоварват.

 

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 171 посетителя в сайта