www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВРОДЕНИ ЧЕРВЕНИ ПЕТНА

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
ВРОДЕНИ ЧЕРВЕНИ ПЕТНА
Причиин за вродени червени петна по кожата
Хемангиоми. Лечение на хемангиоми
Кръвоизливни /хеморагични/ петна по кожата
Видове кръвоизливни /хеморагични/ петна по кожата
All Pages

Описание на вродени червени петна по кожата

Важно козметично значение имат вродените червени петна хемангиомите. Малка част от новородените деца се раждат с плоски червени петна по кожата на врата, лицето (най-често челото) и по други части на тялото. 

Причини за вродени червени петна по кожата у деца

Те се дължат на натрупване на по-голям брой кожни капиляри в дадени области. Те прозират през нежната кожа на детето и създават страх у родителите. Обикновено след година тези петна (по врата и челото) спонтанно изчезват и много рядко личат при силен плач или нервиране на детето.

Хемангиоми.Лечение

Има петна с по-масивно натрупване на капиляри, които понякога добиват дори туморовидна форма (като ягода, орех или по-големи). Те не изчезват от само себе си. Нужна е лекарска намеса. Понякога хемангиомите могат спонтанно да намалеят. В такъв случай не трябва да се бърза с медицинска намеса. Възловидните хемангиоми се лекуват с рентгеново облъчване, оперативно отстраняване или инжектиране в тях на склерозиращи вещества. Опитва се премахването им и с течен азот. Най-често резултатите от лечението са много добри, но при обширни и масивни хемангиомни образувания лечението е трудно, дори и с помощта на пластичната хирургия. 

Кръвоизливните (хеморагичните) петна по кожата

Неприятни от козметична гледна точка са кръвоизливните (хеморагичните) петна по кожата, особено по откритите части на тялото. При чупливост на капилярните cтени или химични промени в съсирването на кръвта по кожата се появяват кръвоизливни петна или като самостоятелни прояви, или като признак, придружаващ други заболявания - инфекциозни и кръвни, някои отравяния, при авитаминози, липса на витамин С (кръвоизливите могат да засегнат кожата и лигавиците и да се появят спонтанно или след удар). 

Видове кръвоизливните (хеморагичните) петна по кожата

Според формата и големината кръвоизливите могат да бъдат точковидни, петнисти по-големи или по-малки), линейни и т. н. Появяват ли се хеморагични петна, необходимо е веднага да се посъветвате с лекар! Разширените единични капиляри по кожата могат да бъдат вродени (от рождение), а често пъти се появяват по-късно. Когато се появят на лицето, те представляват неприятен козметичен недостатък. Има хора, при които разширените капилярни съдове на лицето са във вид на паяк или звезда. Централно се вижда по-голям разширен кръвоносен съд, а от него излизат на всички страни по-малки капилярни съдове. Това е звездовидният хемангиом. Изгори ли се с електрически ток с малка сила централният кръвоносен съд, по-малките сами атрофират и изчезват. На някои места по кожата остават разширени съдове след някое кожно възпалително заболяване (екзема, дерматит) . Най-често тези разширени капилярни съдове се срещат по долните крайници (под колената и в областта на глезените) у жени, които имат разширени вени.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 155 посетителя в сайта