www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РОЗАЦЕЯ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Описание на розацея

Едни от най-неприятните козметични дефекти при жените са червените петна по лицето. С напредване на възрастта, преди и през време на критическата възраст, а понякога и по-късно те се появяват главно при хора, които от младини боледуват от себорея. Ако при девойките младежките пъпки са най-често на тази основа, към 35-40-годишна възраст и по-късно се появяват червени петна, съставени от разширени кожни капилярни съдове, групирани на места в малки червени възелчета, които нагнояват. Тези червени петна имат леко сивкав оттенък и са известни под името розацея или акне розацея (акне при възрастните жени). Това заболяване няма нищо общо с младежкото акне.

Фактори, влияещи върху розацеята

Розацеята по-често засяга жените. Засягат се и лицата, които постоянно са изложени на атмосферни влияния (вятър, дъжд, слънце, студ и пр.). Всяко въздействие на топлина (напр. в кухнята) може да доведе до трайно зачервяване на кожата на лицето, до розацея. Образуваните мрежовидни червени петна по бедрата и по колената на някои жени, които излагат тези части на нагряване край печки, също са неприятен козметичен дефект, но нямат нищо общо с розацеята. Те са израз на слабост на най-малките артерийки и се нуждаят от наблюдението на дерматолог.

Причини за розацея

Розацейните петна се появяват и при жени, които имат смущения в яйчниковата дейност, изразени с нередовна мелструация. Много по-често розацеята се явява у хора, които преяждат, употребяват спиртни напитки, тютюн и. пикантни храни  - кисели, солени и люти. Зачервяването на лицето се засилва особено, ако е смутено храносмилането (гастрит, колит, запек и др.). Необходимо е при розацея да се търси хронично гнойно огнище (възпаление на сливиците, зъбни грануломи, синуити и др.) в началото на заболяването, обикновено при жени с мазна кожа, се появяват краткотрайни зачервявания по носа и бузите, след преяждане, след приемане на горещи напитки (кафе, чай, какао), след приемане на пикантни храни (люти, кисели, солени), на алкохол или газирани напитки. Кожата на лицето е особено чувствителна при излагане на студено или на горещо.

Мерки при розацея

Необходимо е жените, които са склонни към развиване на розацея по лицето, да бъдат много внимателни при полагането на хигиенни и козметични грижи за лицето. Преди излизане на улицата или сред придодата те трябва да намазват лицето си с предпазен крем. Миенето със сапун и вода трябва да се избягва. Забраняват се всякакви горещи процедури, като парна баня, парафинова маска.

Лечение на розацея

Препоръчва се зеленчуково-плодова, витаминозна храна. Нужно е да се избягва преумората и да се води умерен и спокоен живот. Заболяванията на стомаха и червата и всички гнойни огнища в организма трябва .да се лекуват своевременно. Необходимо е да се обърне внимание и на функцията на яйчниците. Лечението е външно и вътрешно. Физиотерапевтичните процедури (изгаряне със сняг от въглероден двуокис, с течен азот и др.) трябва да се прилагат внимателно от опитен персонал. Назначават се и витамини. Кожата може да се почиства с камфоров лосион с 15% алкохолно съдържание.

 

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 387 посетителя в сайта