www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПИГМЕНТНИ ПЕТНА ПО КОЖАТА

(1 vote, average 1.00 out of 5)
Article Index
ПИГМЕНТНИ ПЕТНА ПО КОЖАТА
Причини за пигментни петна по кожата
Пигментни петна по рождение
Третиране на пигментни петна по кожата
All Pages

 

Описание на здравата кожа

Кожата защищава, предпазва човешкото тяло от увреждащото действие на слънчевите лъчи. "Завесата", която спира ултравиолетовите лъчи е кожният пигмент (кожното багрило) - меланинът. Хубавият естествен цвят на лицето е еднакво хомогенен във всичките участъци на кожата, когато разпределението на кожното багрило е равномерно. Независимо от различните нюанси в по-светли или по-тъмни тонове еднаквостта на оцветяването запазва красотата на кожата. 

Причини за пигментни петна

Всяко нарушение на разпределението на кожния пигмент дава тъмни петна, които не са красиви. Човек може да има тъмни кафявочерни петна от рождение. Това са т. нар. пигментни невуси. Има деца, които се раждат с кафяви петна, различни по форма и големина. Те са неприятен козметичен недостатък, когато са по-големи и са разположени по откритите части на тялото (лице, шия, ръце и пр.).


 

Пигментни петна по рождение

Освен големите пигментни петна по-често от рождение се срещат малките кръгли кафеникави петна - истинските пигментни бенки. Те не се дължат на слънчево облъчване И са еднакви през всички сезони на годината. Срещат се навсякъде по тялото, но най-често по лицето у мургавите хора и по­рядко у русите. Те са големи колкото лещено зърно и по-големи или са на нивото на кожата, или леко над нея, с гладка повърхност. Смята се, че те правят жените по-красиви, затова се наричат бенки на красотата. Някои жени си правят изкуствено бенки.


 

Третиране на пигментни възелчета

Освен тези плоски бенки понякога може да появят от рождение малки или по-големи пигментни възелчета, пигментни брадавици. Много често по тях има косми. Различните дразнения, особено след невнимателно извършване на козметичните процедури, при което се нараняват бенките, може да доведат до нежелателни последици. Разбира се, жените и козметичките не трябва да се страхуват от всяка бенка и спокойно могат да извършват обикновените козметични процедури (хигиенен масаж, парна баня, маски, компреси и пр.). При всеки случайно раздразнен и възпален пигментен невус трябва да се обърнете за съвет към лекар специалист.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 153 посетителя в сайта