www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЛИШЕЙ

(0 votes, average 0 out of 5)
Article Index
ЛИШЕЙ
Видове лишеи
Причини за появата на лишеи
Лечение на лишеи
All Pages

 

Описание на лишеи

Нормално кожата е гладка, стегната, фина, с еднакъв хомогенен цвят без залющване. При някои възпалителни процеси или при инфектиране с микроби, гъбички и вируси кожата променя своя вид и на места се пигментира или обезцветява, залющват се дребни люспи, кожата загрубява. Тези промени са наречени от народа лишеи.

Видове лишеи

В това сборно понятие лишеи се различават промени на кожата от различен произход. Много често при деца и млади хора, които имат себорейна кожа, особено при суха себорея, на места по лицето се получават сухи петна с различна форма и големина, покрити с трицевидни люспички .Обикновено те са по-тъмни на цвят от кожата, но при излющване на люспичките се откриват по-белезникави места, които особено личат при по-мургава кожа и представляват неприятен козметичен недостатък, защото лицето изглежда като че ли не е добре измито. Тези петна са израз на себореята, но при тяхното сформиране играят роля някои микроорганизми (микроби и гъбички). Счита се, че те са израз и на известна недостатъчност на витамини, специално витамин А. Предразполагащ момент за тяхното образуване е недостатъчното подсушаване на кожата след измиване, особено ако сапунът не е добре почистен. Също, ако целувате малките деца по бузите, вследствие овлажняването на кожата се създава предразлоположение за образуване на лишеи.


 

Причини за появата на лишеи

Атмосферните влияния - вятър, дъжд, запрашване и др., също предразполагат към образуване на лишеи. Истинските лишеи, микозите се дължат на заболявания от гъбички, които най-често нападат космите на главата. Космите са пречупени, изпаднали в областта на кръгло поле и кожата е залющена, зачервена, при някои случаи има натрупани и кори. Обикновено се засяга окосмената част на главата на деца, но може да се засегне и мъхът по лицето и тялото, като се получат залющени кръгли полета с ярко изразен и зачервен периферен ръб и избледнял център. Обикновено лишеят бързо расте периферно. Лекуването трябва да се проведе незабавно от лекар, защото тези лишеи са силно заразителни, особено за деца и по-млади хора. Заболяването засяга предимно деца преди пубертета и не представлява сериозен козметичен недостатък. Пъстроцветният лишей, напротив, засяга хора след пубертета, и то в най-активната зряла възраст. Той е локализиран по кожата на туловището, като засяга предимно раменете, гърдите, гърба, предмишниците, понякога кожата на врата; лицето не се засяга. Дължи се на гъбички, които се разстилат по повърхността на кожата, като засягат най-повърхностния слой и епидермиса и образуват петна с различен цвят - кафеникави, с цвета на млечно кафе, с различна форма и големина, като географска карта (с острови и полуострови), с леко набръчкана повърхност. Тези лишеи може да се сбъркат с пигментните петна и бенките. Ако се намажат с йодна тинктура, те попиват йода и изпъкват по-силно, докато пигментните петна се заличават. След излагане на слънце някои от петната се излющват, особено през есента, и откриват обезцветена кожа точно по размерите на кафеникавите петна. По този начин се получава пъстра картина: наред с кафеникавите петна се виждат и белезникави петна; затова заболяването се нарича пъстроцветен лишей. Някой хора считат, че белите петна при този лишей представляват витилиго. Това, разбира се, не е вярно. Заболяването е невинно, не предизвиква никакви субективни усещания, като сърбеж, парене, болка, но представлява неприятен козметичен недостатък, тъй като засяга и откритата кожа на деколтето и шията. Гъбичките, които причиняват това заболяване, са много разпространени и тяхното развитие се благоприятствува от потенето на кожата.


 

Лечение на лишеи

Лечението им е трудно, тъй като след излющването им те остават скрити в корените на космите и рано на пролет наново се развиват. Поради това лечението им трябва да почне рано напролет, преди да са се разпространили по повърхността на кожата. Намазват се с йодно-салицилов спирт в продължение на 10-15 дни, след което се облъчват с ултравиолетови лъчи, за да се подготви кожата за морелечение с еднакъв тен и да се избегне неприятният пъстроцветен вид на кожата. Има кожни заболявания, които се придружават от натрупване на люспи. Например псориазисът се нарича още люспест лишей, защото на мястото на кожните изменения се натрупват восъчно бели люспи, които лесно се изтъргват с нокът. Най-добре се лекуват на море, като се облъчват на слънце. Понякога себорейната екзема образува медалиони (лишеи) от  зачервена кожа, покрита с жълтеникави мазни люспи. Те се лекуват от дерматолог.

 

Последна промяна от Петък, 22 Януари 2010г. 14:17ч.  

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 144 посетителя в сайта