www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВЪЗРАСТОВИ ПЕТНА

(2 votes, average 1.00 out of 5)
Article Index
ВЪЗРАСТОВИ ПЕТНА
Причини за възрастови петна
Лечение на възрастови кератоми
All Pages

 

Описание на възрастовите петна

С напредване на възрастта, след 40 години по кожата се появяват най-различни петна, характерни за възрастните хора. В този период се появява и розацеята.  За някои хора в зряла и напреднала възраст е характерен възрастовият хемангиом, придобито съдова образувание с големината от просено до лещено зърно, със светлочервен до тъмночервен цвят. Намира се най-често по кожата на корема, гърдите, гърба, по-рядко по лицето и другаде. Тъй като тези хемангиоми са много дребни и се намират най-често по закритата от дрехи кожа, не се нуждаят от лечение или, се електрокоагулират.


 

Причини за възрастовите петна

С напредване на възрастта кожата изтънява, атрофира, изглажда се, става суха и на места, особено по откритите части на ръцете, се появяват светлокафеникави или по-тъмни пигментни петна, за които някои учени смятат, че са в резултат на чернодробна недостатъчност (затова французите ги наричат чернодробни петна). В повечето случаи те остават непроменени и не се израждат в злокачествен тумор. У възрастните хора се наблюдават и друи образувания възрастови кератоми. Те се локализират по лицето и започват с  червено петно, което постепенно преминава в жълтеникаво до кафявосиво, понякога черно плоско туморче или издигнато надебеляване на роговия слой. Тези образувания са единични или няколко и могат да останат дълго непроменени. Околната кожа е обезцветена, суха, атрофична.


 

Лечение на възрастови кератоми

Понякога кератомът може да се изроди в раково образувание, затова най-добре е да се отстрани, най-често чрез изгаряне с електрически ток - електрокоагулация.

 

Последна промяна от Петък, 22 Януари 2010г. 15:09ч.  

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 183 посетителя в сайта