www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОМПРЕС ЗА ЛИЦЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Водни компреси за лице. Описание  на компреси на лице

Компресите могат да окажат много благоприятно въздействие върху кожата и поради лесното им приложение в домашна обстановка и трябва често да се правят. Компреси могат да се правят с вода, лекарствени разтвори (калиев перманганат, сода за хляб, борова вода и др.), отвара от билки (лайка, липов цвят, копър и др.).

Горещи компреси за лице

Горещите компреси се правят преди козметичното почистване на лицето, преди масажа и преди полагането на хранителната маска за разнасяне на възпалителни уплътнения (инфилтрати). Така например компресите с настойка от липов цвят засилват изпотяването на кожата (както при парна баня). Компресите от лайка и копър успокояват възпалената и раздразнена кожа. Настойката се приготовлява от една супена  лъжица смес от двете билки (нарязани на дребно), залети с две чаши вряла вода. Поставят се на слаб огън за 5-10 минути. В горещата настойка се потопява бархетна материя или многослойна марля. Изстисква се и се поставя на лицето, като устата и носът се оставят открити. Компресът продължава поне 30-40 минути. Горещите компреси са противопоказани при гнойни пъпки, eкзема, розацея, разширени кожни капиляри, високо кръвно налягане и др.

Студени компреси за лице

Студените компреси с вода към която е прибавена сол, се използуват за отпусната и повехнала кожа компреси с бледорозов разтвор на калиев перманганат, с борова вода. с Борова вода или с 1-2% разтвор на резорцин имат противовъзпалително действие. Със студени компреси се завършва и масажът на лицето. При отпусната кожа се препоръчва и редуване на горещи със студени компреси (последен е студеният компрес) .

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1817 посетителя в сайта