www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ИЗПОТЯВАНЕ. ЗАСИЛЕНО ИЗПОТЯВАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Засилено изпотяване. Описание на изпотяване

Изпотяването има важно физиологично значение- чрез потта се отделят някои отпадъчни вещества (готварска сол, пикочна киселина и др.) и се регулира телесната температура. Нормалното изпотяване е невидимо.

В кои случаи се наблюдава прекомерно изпотяване?

Повишено изпотяване може да се наблюдава през летните горещини у хора, които се занимават с интензивен труд, работят на горещо (огняри, пекари) или приемат много гореща или много люта храна, при силни душевни изживявания (страх, смущение, срам) и др. Особено е увеличено потенето у младите момичета в пубертета и у жените в критическа възраст. Силно се изпотяват и пълните хора. Изпотяването е повишено и при горещ и вла­жен климат. Обилно изпотяване има и при редица заболявания - бъбречни и сърдечни, базедова болест, при някои нервни заболявания, при простудни и някои инфекциозни заболявания (малария, туберкулоза и др.), при употреба на някои лекарства. Много често обаче причината на прекомерното изпотяване не може да се открие. Изпотяването е общо и местно. Общото изпотяване се среща у пълните хора и при някои вътрешни заболявания. Местното изпотяване е често явление и засяга отделни части на тялото. Най-често се наблюдава двустранно изпотяване в подмишниците ямки, особено у пълните хора, което в много случаи довежда до възпаление на кожата и създава условие за лесно инфектиране с гноеродни микроби и гъбички. Изпотяването на дланите се среща най-често в периода на половото съзряване и е много неприятно, защото дланите са винаги влажни и лепкави. Понякога изпотяването на дланите е толкова силно, че епидермисът се размеква и затруднява изпълнението на служебните задължения.

Какво причинява неприятната миризма на пот?

Потта нормално няма миризма, но тя може да придобие твърде неприятна миризма, след като бъде примесен с мастна секреция и след като настъпи разлагане под действието на намиращите се на повърхността на кожата микроби. Разтягане можe да се получи и на отделните частици от епидермиса, особено между гънките на пръстите на краката. Силно неприятнa е миризмата на потта в подмишничните ямки и слабинните гънки вследствие разлагане на частици от протоплазмата, примесена с потта (продукт на специалните апокринни потни жлези). Лошата миризма в тези случаи се дължи на бактериалния разпад на потта, на роговото вещество и на други органични материи, при което се освобождават ненаситени мастни киселини и амонячни съединения с лоша миризма.

Какъв е цвета на потта?

Потта се оцветява най-често в подмишниците. Тя може да бъде жълта, червена, синя, зелена. Като причина се приема наличието на цветообразуващи бактерии и на багрилки от телесен произход, получени при обменни смущения от медикаменти и други токсични продукти. При лекуването на прекомерното изпотяване е необходимо цялостно и щателно изследване на болния. Откритите вътрешни и нервни заболявания се лекуват. Препоръчва се храна, бедна на подправки (солени, люти и др.). Употребата на алкохол също трябва да се избягва.

Хигиена при прекомерно изпотяване

При прекомерно изпотяване са необходими редовно къпане, чести измивания и смяна на бельото и чорапите. Бельото и чорапите в такива случаи трябва да бъдат от естествени материи (памук, коприна). Найлоновото бельо и чорапи не попиват потта. Носенето на обувки с гумени подметки е недопустимо. Правилно е подмишничните ямки да се измиват ежедневно с хладка вода и доброкачествен сапун, след което да се подсушават добре и да се напудрят с някоя антисептична и адстрингентна пудра. Един път седмично подмишничните области се намазват с 5% разтвор на формалин, смесен с равни части глицерин и спирт. Космите под мишниците може да се подрежат с ножица. Те не се бръснат, тъй като улесняват изпарението на потта. Препоръчва се носенето на бельо, което попива потта.

Лечение на засиленото изпотяване

При изпотяване на дланите преди всичко трябва да се лекува вътрешното или нервното заболяване. Необходимо е строго спазване на хигиената: често измиване на ръцете и намазване с адстрингентни течности. Най-добре действува 5-10% формалинов парфюмиран разтвор (с ментолово масло). Добро средство срещу изпотяването на ръцете е облъчването на слънце (най-добре на море) или с ултравиолетови лъчи. Облъчването на рентген отстранява изпотяването, но крие опасност от получаване на тежко възпаление на кожата. При прекомерно потене на краката се препоръчва измиване всеки ден, най-добре вечер, с хладка вода и сапун или с бледорозов разтвор на калиев хиперманганат (той обезмирисва краката). Препоръчва се също така и измиването със спирт за горене и хладка вода (на 1 литър вода една супена лъжица спирт). Добре действуват против потенето баните с дъбов и кори. При по-силно потене най-добро средство остава намазването вечер (след баня) на краката с 5-10% формалинов разтвор и напудрянето сутрин с уротропинова адстрингентна пудра, обуването на чисти памучни чорапи. След спиране на потенето тези средства се използуват профилактично един-два пъти седмично. Помнете, че при някои чувствителни хора формалинът причинява възпаление на кожата и затова при тях не се препоръчва!

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 202 посетителя в сайта