www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОСА.МИЕНЕ НА КОСА

(0 votes, average 0 out of 5)

Миене на косата

Косъмът е образуван от рогови клетки. За да бъде здрав, лъскав и еластичен, той трябва постоянно  да се омазнява. Обикновено косъмът нормално  се омазнява от секрета на мастната  жлеза, който се излива в  изходното  каналче на космената торбичка. Мазнината запазва косъма от неблагоприятното влияние на влагата, вятъра, силните слънчеви лъчи. Когато косъмът остане без мазнина и влага, той става сух, твърд, груб, чуплив и без блясък. След време мазнината на  косъма все повече се увеличава, започва да се втвърдява, да се разлага и да го уврежда. Освен това тя запушва космените отвърстия и нарушава правилната функция на мастните  жлези. През кожните пори се излива секретът и на потните жлези на главата. От повърхността на епидермиса се излющват постоянно рогови клетки, които заедно с праха, микробите и другите частички от въздуха, смесени с мазнината и потта, замърсяват кожата. Мазните коси се мият по-често, сухите малко по-рядко, защото сухата коса се изсушава допълните и косъмът се раздвоява. Прекрасно средство за миене на косата е дъждовната   вода както - снежна или преварена.

Омекотяване на твърдите води за измиване на косата

За омекотяване на твърдите води  се прибавя натриев бикарбонат или боракс, но не повече от 1 чаена лъжичка на литър вода, защото в по-голяма концентрация тези вещества увреждат косъма. Варовитата вода също може да се омекоти, ако предварително я преварите или ако прибавите по една чаена лъжичка амонячен разтвор на 2 литра вода.

Масла за коса

Много сухите коси след измиването намазвайте съвсем слабо с растително масло. За тази цел подходящи са рициновото, бадемовото и прасковеното масло. Може да се използуват следните масла за коса: 1. Салицилова киселина - 1 г, рициново масло - 10 г, зехтин - 100 г, течен парафин - 100 г, парфюм 0,5 г

2. Резорцин - 1 г, течен парафин - 50 г рициново масло 50 г, парфюм - 0,5 г.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 261 посетителя в сайта