www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НОКТИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Устройство на ноктите

Ноктите се състоят от рогови пластинки и всеки ден нарастват с около една десета от милиметъра. Те реагират при различни заболявания на организма и растежът им може да се забави.

Набраздявания на ноктите

Така например често след тежки инфекциозни заболявания се забавя растежът на ноктите и върху тях се появяват напречни бразди. Също и при неправилно манипулиране с инструментите за маникюр (силен натиск) в основата на нокътя и нараняване на нокътния корен) могат да се появят напречни бразди. Надлъжни бразди, се проявяват при много тънка нокътна плочка. Колко по-тънка е нокътната плочка, толкова по-ясно изразени са надлъжните бразди. С напредване на възрастта, а също и при работа с химикали нокътната плочка става все по-тънка. При надлъжните и напречните бразди  козметично  третиране  не се предприема. Ако причината е химично вещество, трябва да се избягва контактът с него. Ако браздите са в резултат на неправилна манипулация и няма трайни увреждания, тогава ноктите се изчакват да израстат и да добият нормалния си вид.

Белите петна по ноктите се дължат на въздушни мехурчета между нокътя и нокътното легло, които се образуват при нарушение на кръвообращението, предизвикано от някакво заболяване. С израстването на нокти те също изчезват.

Чупливост на ноктите

Причините за лесно чупливи нокти могат да бъдат различни: смущения в обмяната на веществата, недостиг на калций и  витамини в храната и пр. Препаратите за пране и почистване изсушават ноктите и ги правят чупливи, затова е необходимо да се използуват гумени ръкавици при употребата ,на такива препарати. Рязането на ноктите с ножица също се смята за една от причините за лесната им чупливост, поради което оформянето им трябва да става само с пила. Лечението на чупливостта на ноктите се състои в премахване на причината.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 209 посетителя в сайта