www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МАНИКЮР

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Маникюр. Как да си направим сами маникюр

В случай че желаете самостоятелно да си правите маникюр, идете 1-2 пъти при маникюристка, за да разберете как става това.

Пособия за маникюр

За да си направите маникюр, трябва да имате на разположение следните пособия: малък съд с топла сапунена вода, кърпа от хасе, памук, лакочистител, мазен крем, дълга  и еластична стоманена пила, инструмент за изтикване и повдигане на кожичките (от пластмаса или дърво, но не  и от метал), извита ножичка, пила за лъскане на нокти, лак за нокти. Трябва да знаете освен това, че видимата част на нокътя се нарича тяло, покритата задна част - корен, а кожната ивица, покриваща нокътя отстрани, се нарича нокътен вал.

Предварителна подготовка за маникюр

Преди да започнете маникюра, трябва да отстраните лака от ноктите с тампонче от памук, напоено с лакочистител. Лакът се разтваря и  отстранява с леко триене на  ноктите с тампончето. Трябва да внимавате да не остават остатъци от лака при корена и нокътния вал, защото може да се появи възпаление. Изчистените от лака нокти се оформят с пила. Дължината на ноктите  ви  трябва да бъде съобразена не caмo с желанието ви, но и с професията ви. Дългите нокти не се препоръчват на лекарки, медицински сестри, козметички, масажистки, машинописки, офис-сътруднички пианистки и пр. В никакъв случай обаче не трябва да изпилявате ноктите по-ниско от върха на пръстите - ноктите трябва леко да се издават над месестата част на пръстите, за да ги предпазват от нараняване. Пиленето на ноктите се извършва внимателно, леко и плавно и при това не във всички  посоки, а само в посока от страничните краища към средата. Така се получава хубав овал на ноктите. Внимавайте обаче да не изпилите много дълбоко страничните части, тъй като това може да доведе до врастване на нокътя, до възпаление на нокътния вал, а от друга страна, не може да се придаде на нокътя желаната овална форма.

Същинска подготовка за маникюр

Потопете върховете на пръстите в съда с топлата сапунена вода, след като постоят 5-6 минути във водата, извадете ги, подсушете  ги и намажете кожичката около ноктите с крем. Почистете пространството под ноктите и с инструмента за кожички отделете кожичката от ноктите и ги изтикайте назад. Не е желателно изрязването на кожичките, тъй като лесно можете да се срежете и да предизвикате инфекция, която  при усложнения може да доведе и до падане на нокътя. Дори и да не се стигне до тази крайност, често  нокътния вал е зачервен и с  известен  оток. Накрая  почистете  с  инструмента  ноктите от остатъците от кожичките , но без  моного да натискате, за да не  увредите ноктите. Надебеляванията на кожата в ъглите на ноктите се изрязва с  извитата ножичка. Aкo в някои места кожичката се е спукала, отделете внимателно кожичката от нокътя и отрежете само свободната и част. След като обработите ноктите, измийте щателно пръстите от крема със сапун, изплакнете ги с чиста вода  и подсушете. Ако желаете cамо подсилване на естествената лъскавина на ноктите, намажете ги с лимонов сок или оцет, оставете ги да изсъхнат и ги излъскайте с парченце гюдерия. Ако ноктите ви са склонни към чупене, избягвайте мазането с лимонов сок и оцет.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 133 посетителя в сайта