www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НОВ ТЕСТ ПОКАЗВА РИСКА ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Нов метод оценява риска от преждевременно раждане

Нов метод свързан с оценката на риска от преждевременно раждане ще бъде въведен от есента на 2010 в САГБАЛ „Шейново”, предаде Агенция „Фокус”, позовавайки се на зам.-директорът на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев.

Какво се постига с новия тест за преждевременно раждане?

Д-р Велчев обясни, че става въпрос за тест за изследване на фетален фибронектин. „Ултразвуковият метод е само скрининг. Понякога, дори и да имаме скъсена маточна шийка, жената може да си износи бременността без никакви усложнения. Затова в съвременното акушерство, използвайки дължината на шийката, винаги този скринингов метод се комбинира с един тест за изследване на фетален фибронектин. Всички съвременни изследвания, които се правят в тази насока показват, че при скъсяването на маточната шийка, когато се комбинира с негативен тест за фибронектин, рискът от преждевременно раждане и от загуба на плод се движи в порядъка на 15 – 20 %. Когато това се съчетае с положителен фибронектин, рискът става към 70%. Виждате каква значима разлика има при едно и също измерване на маточната шийка като дължина в допълнение с един друг метод, колко повишава прогностичната стойност и колко ни кара да предприемем по-специални средства към тези жени, които са с положителен фибронектин. В съвременното акушерство тези два метода вървят ръка за ръка. Самостоятелното измерване на дължината на маточната шийка вече не е чак толкова прогностично, ако то се извършва без тест за фибронектин. По тази причина ние ще въведем този метод в САГБАЛ „Шейново” от есента, за да можем да бъдем много по-прецизни. В момента, ако се базираме само на ултразвуковата диагностика, може би предприемаме малко по-излишни действия спрямо жени, които иначе не биха били чак толкова застрашени от преждевременно раждане”, обясни д-р Велев.

За колко време стават готови резултатите от новия тест?

Новият тест се прави лесно и резултатът от него е готов до половин час. „С тампон се взима секрет от влагалището. Този секрет се поставя в един специален разтвор, който извлича този фибронектин и след това се пуска на един малък апарат, който много бързо дава отговор положителен или отрицателен е резултатът”, допълни д-р Велев.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 266 посетителя в сайта