www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАЖДАНЕ С ВАКУУМ

(3 votes, average 3.33 out of 5)

 

Как протича раждането с вакуум

Вакуумът представлява пластмасов съд с размери приблизително на ябълка. Той е с форма на купол с пръстен от надуваем балон. Ако главата на бебето се вижда във вагиналния канал, но не излиза, тогава акушера, според преценката си, може да постави вакуума върху главата на бебето. Помпата, която е свързана с вакуумния съд, извършва засмукване, така че съдът се закрепва здраво. След като вакуумът е на мястото си, акушерът изчаква контракция. Когато тя настъпи, майката избутва, а в същото време акушерът го издърпва. Вакуумът често помага бебето да се освободи от родилния канал.

Какви са рисковете при раждане с вакуум

Понеже вакуумът засмуква силно, върху главата на бебето може да се образува изпъкналост. Обикновено тя е само повърхностна - засегнати са само скалпът и черепът, но не и мозъкът. Това може да причини подутина, мек оток върху главата за ден или два. Рядко се случва в скалпа да се скъса кръвоносен съд, което става причина за голям кръвоизлив на мястото, където е бил поставен вакуумът. Въпреки че подутината и отокът могат да изглеждат драматично, те обикновено преминават за времето, докато бебето напусне болницата.

Какви са последици при разкъсване на кръвоносни съдове при раждане с вакуум?

В редки случаи вакуумът причинява разкъсване на някои по-големи кръвоносни съдове. Тези травми могат да бъде опасни, защото скъсаните съдове кървят на голяма площ по черепа. За няколко дена (а понякога и за часове) загубата на кръв може да бъде значителнa, при което тялото се лишава от подаване на кръв. Въпреки че това се случва рядко, едно бебе с подшлемно кървене е вероятно да развие жълтеница или да изпадне в шоково състояние. В повечето случаи прогнозата е добра.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 188 посетителя в сайта