www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОПЛОЖДАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на оплождането

Оплождането e  резултат от сливането на  две полови клетки - женската зряла яйцеклетка и мъжката зародишна клетка или сперматозоид. Отделената при полово сношение сперма, която съдържа безброй сперматозоиди, се излива и задържа в задната влагалищна ямка. Оттук сперматозоидите благодарение на химичното привличане и на настъпателните движения, които извършват с помощта на опашката си, попадат в канала на маточната шийка. Използвайки пропускливостта на слузта, която го изпълва, сперматозоидите проникват на дълбочина и достигат маточната кухина. Продължавайки своето възходящо движение, те попадат в дъното на матката и през отвърстията на тръбите продължават да напредват към свободния им край по посока към яйчниците. През време на това своето пътешествие" значителен брой от сперматозоидите умират още във влагалището, където те не преживяват повече от два часа. Проникналите в дълбочина намират по-благоприятни условия и част от тях достигат невредими до яйчниците.

Колко време е жизнеспособността на сперматозоидите в матката

Приема се, че сперматозоидите запазват жизнеността и оплодителната си способност в продължение на около 24 часа, след като са преминали отвора на матката. Ако през това време не е имало освобождаване на яйцеклетка, останалите живи сперматозоиди постепенно измират. Обратно, ако в края на своето странствуване те срещнат току-що попадналата във външния край на тръбата яйцеклетка, сперматозоидите се насочват към нея и я обграждат. Само един сперматозоид от всички успява да пробие клетъчната обвивка и да проникне във вътрешността на яйцеклетката. Като се има предвид, че 1 куб. см сперма съдържа 60-120 милиона сперматозоида и че при едно полово сношение се изливат 3 до 6 куб. см семенна течност, вижда се голямото "разточителство", което природата си позволява само за да осигури продължаването на живота. То се проявява по същия начин в животинското и в растителното царство - големият брой яйца, които снасят насекомите, хайверът на рибите, устройството на цветеца и отрупаните с цветове дървета през пролетта и колко още безброй примери показват силата и вечността на живота.

Моментът на оплождане

След пропущането на един сперматозоид обвивката на яйцеклетката става непропусклива за останалите. Проникналият сперматозоид изгубва опашката си и главичката му, която съдържа ядрото, се насочва към ядрото на яйцеклетката и се слива с него. Оплождането е станало. Всяко едно от двете ядра внася характерни белези и качества, които се запазват в новото ядро на оплоденото яйце, което вече се нарича зародиш или ембрион

Място на оплождане

Оплождането се извършва, както вече споменахме, във външния край на тръбата. Яйцеклетката запазва способността си да бъде оплодена кратко време, само през първите часове след освобождаването си. Възможностите за оплождане биха били много ограничени и зависими до голяма степен от случайност, ако сперматозоидите не запазваха по-дълго оплодителната си способност. Така че, обикновено не е яйцеклетката, която чака пристигането на сперматозоидите, а те се намират вече в тръбата, когато става овулацията.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 228 посетителя в сайта