www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АБОРТ. КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА АБОРТ?

(0 votes, average 0 out of 5)

Аборт. Причини за аборт
Причините за спонтанен аборт са много и най-разнообразни.
Най-често те биват:
-Причини, които не зависят от наличието на бременност
и причини, свързани със самата бременност·
-Усложненията, които настъпват след прекаран изкуствен аборт, най-често такива от възпалителен характер (ендометрит и др.), водят по-късно до спонтанни аборти. Това особено се отнася до прекъсване на първата бременност.

Съществуват причини, лежащи в половия апарат на жената:
А. Недоразвитие на матката - такива жени често трудно забременяват или пък след забременяване абортират в ранните месеци на бременността. Следващите аборти обикновено настъпват в по-късните месеци на бременността. При тези случаи всяка следваща бременност доразвива матката и по-нататък може да се стигне до преждевременно раждане и до доносена бременност.
Б. Ненормални форми и положения на половите  органи също така могат да бъдат причина за аборти.
Причини за аборти могат да бъдат и смущения в половите хормони.
Причини за спонтанни аборти могат да бъдат и такива, идващи от страна на плодното яйце - различни аномалии в неговото развитие. Аномалии от страна на плацентата също могат да бъдат причини за спонтанни аборти.
R h-H е с ъ в м е с т и м о с т т а също води до смърт на плода и аборт, както и до преждевременно раждане. За Rh­несъвместимост се говори, когато плодът (детето) е наследило от бащата Rh-фактор, а такъв липсва у майката. В тези случаи при втората бременност най-вече или ако преди бременността жената е лекувана с преливане на кръв, се създават условия за
появата на антитела в кръвта на майката, които водят до вече споменатото усложнение - аборт или преждевременно раждане.

Към причините, които могат да прекъснат бременността, но не зависят от нея, можем да отнесем следните заболявания:
-Остри инфекциозни болести като грип, малария, тиф, обща инфекция и др. Често тежки инфекциозни заболявания, които не засягат непосредствено половите органи, но предизвикват заболявания в различни органи на целия организъм, като апендицит, плеврит, пневмония и др., могат да доведат до аборт.
-Недостатъчното приемане на храна, богата на витамини, също може да доведе до аборт. Ето защо бременната трябва да бъде много внимателна, да не влиза в досег с болни от иифекциозни заболявания, да се храни с богата на витамини храна, а в случай на заболяване веднага да се обърне към специалист от женската консултация, за да предотврати евентуални усложнения, водещи до аборт.
-Някои хронични инфекции също могат да доведат до аборт. Така сифилисът, и хроничните нефрити (възпаление на бъбреците) водят често до аборт. Активната туберкулоза, декомпенсираният порок на сърцето и захарната болест (диабетът) също могат да причинят аборт.
-Някои заболявания на половите органи, като възпалителните заболявания на матката (ендометрити), могат да предизвикат аборт. Недоразвитата матка и някои нейни неправилни положения, както и двурогата матка често причиняват аборт.
-Аборт причиняват и някои химически и медикаментни отравяния (с олово, живак, азот и др.), поради което бременните, работещи при лоши трудови условия, трябва да се трудоустроят, докато носят бременността сп.
-Бруцелозата, токсоплазмозата също могат да бъдат причина за спонтанен аборт. Жени, които имали близък контакт с животни (домашни животни - кучета, котки др.) даже години преди забременяването са застрашенп от подобна инфекция.
-Различните физически и психични травми понякога също могат да предизвикат аборт, поради което бременната трябва да ги избягва. Бременната, особено в първите месеци на бременността, не трябва да прекалява със спорта, за да не рискува да получи аборт.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 254 посетителя в сайта