www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АБОРТ. УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ АБОРТ

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на усложнения след аборт
Най-тежкото и сериозно усложнение след аборт е инфекцията. Почти всички смъртни случаи след аборт са свързани с инфекция от манипулации, извършени в несанитарни условия извън болницата. Инфекциите след аборт дават най-често u най-тежки усложнения, като безnлодие, раждане на недоносени деца или упорити възпалителни процеси на половите органи, които приковават жената задълго на легло, правят я нетрудоспособна и често я довеждат до инвалидност. Не трябва да забравяме и страданията, които се причиняват и отнемат радостта, на която всяка жена има право - да се радва на собствено дете, да запълни и осмисли живота си.
Усложнения при извънболнични аборти
При самопроизволните аборти инфекциите са по-редки, но при тези, които стават чрез вмешателство извън болничните заведения и при несанитарни условия-инфекцията е много често усложнение. При извънболничните аборти инфекцията идва от микробите, които се внасят в половите органи чрез ръцете и от инструментите, когато не са напълно стерилни. Кръвта и частите от плода, останали в маточната кухина, представляват благоприятна среда за развитие на бактериите. Често пъти инфекцията се разпространява не само в матката, в тръбите, яйчниците и в малкия таз, а и много бързо навлиза в кръвта. В тези случаи състоянието на жената се влошава бързо. Температурата се повишава над 38 градуса, пулсът се ускорява, самочувствието се влошава, болната силно отпада, явяват се болки ниско в корема и тежко общо състояние. Ако възпалението се разпространи и извън малкия таз и се получи перитонит, състоянието става много сериозно, бол· ките в корема - нетърпими, коремните стени опънати, общото състояние много тежко.
Пробив на матката
Друго сериозно усложнение при аборт е пробивът на матката, който най-често се получават от разни предмети или инструменти, употребени от некомпетентни лица, въведени в половите органи с цел да се предизвика аборт. Не са редки случайте и с пробив на съседен на матката орган, като пикочен мехур и право черво. Този пробив създава съобщение на външната среда с коремната кухина, което води до инфекция с най-тежки последици - перитонит.
Освен тези усложнения и опасности при аборта трябва да се посочи и нерядко голямата кръвозагуба, която често придружава аборта, особено неболничния, и довежда жената до анемия, изтощение и продължителна нетрудоспособност.
Последици от прекарана инфекция, вследствие на аборт
В резултат на прекарана инфекция вследствие аборт може да останат малки сраствания в маточните тръби, които по-късно могат да доведат до безплодие или извънматочна бременност. Възпалението пък на маточната лигавица нерядко води до самопроизволен аборт. В тези случаи жената забременява, но не може да износи  бременността докрай и абортира, без да иска.
Посочените дотук усложнения и опасности от аборт са сериозно основание да накарат всяка бременна, която желае да задържи бременността си и да роди, при признаци за заплашващ аборт (кръвотечение или болки) веднага да се посъветва с лекар, жена, която е решила на всяка цена да абортира, след като има вече две или три деца, трябва да търси също помощта на лекаря, който ще прецени случая научно и ще я насочи след необхдимите изследавния към лечебно заведение. Жена, която не е раждала, никога не трябва да пристъпва лекомислено към прекъсване на първата бременност, защото това може да я направи безплодна за цял живот. Някои жени, за да не отидат при лекар, се подлагат на различни манипулации, като поставяне топло на корема, разни масажи, мачкания на корема и др., които предизвикват кръвотечение, отлепване на плодното яйце и разстройване на бременността. В такива случаи може да се получи обилно кръвотечение, водещо до анемия (обезкървяване) - състояние, което налага незабавното настаняване на жената в болнично заведение, за да бъде кюретирана и се довърши започналият или непълният аборт. Почистената маточна кухина дава възможност на матката да се свие и кръвотечението спира.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 136 посетителя в сайта