www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕДОСТАТЪЧО ЗАТВОРЕН КАНАЛ НА ШИЙКАТА НА МАТКАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

Неволни аборти, вледствие недостатъчно затваряне на канала
на шийката на матката

Около 1/3 от неволните аборти в четвъртия, петия и шестия месец на бременността се дължат на недостатъчната устойчивост и недостатъчното затваряне на канала на шийката на матката. С напредването на бременността след третия месец каналът на шийката на матката, когато е неустойчив, започва постепенно и безболезнено да се разширява. По този начин плодът в долната си част няма опора от страна на разширената маточна шийка, околоплодният мехур започва да се издува към влагалището, най-сетне се пука и плодът се изхвърля от матката.

Причини за слабост на шийката на матката

Тази слабост на шийката на матката може да бъде вродена, но най-често тя е придобита и се дължи на увреждания на шийката вследствие на минали раждания и аборти. Това са най­често разкъсванията на шийката на матката вследствие на раждане или пък при изкуствените аборти, вследствие разкъсванията при разширението на канала на маточната шийка.
Ето защо всяка жена, която е имала неволно помятане през третия -четвъртия и петия месец на бременността, преди да забременее, отново трябва да се подложи на системно изследване и лекуване, ако има разкъсване или слабост на шийката.

През вpемe на бременността тя трябва да се наблюдава редовно и ако се установи, че шийката на матката започва да се разширява, то последната трябва да се подсили по хирургичен път.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 246 посетителя в сайта