www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИЧИНИ ЗА ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ

(0 votes, average 0 out of 5)

Описание на причини за извънматочна бременност

След като узрялото яйце бъде оплодено, то претърпява редица промени и стига до такъв стадий на развитие, в който става годно да се посели в предварително подготвената лигавица на маточната стена .

Предполага се, че придвижването на оплоденото яйце през тръбата трае около 7-8 дни. Пребиваването на яйцето повече от този срок може да допринесе за възникване на извънматочна (тръбна) бременност.

Фактори, влияещи върху  придвижването на яйцето

Задържането на оплоденото яйце в тръбата повече от 8-10 дни може да се дължи или на нарушаване механизма на придвижването му, или на механично препятствие по пътя на яйцето. Като преки фактори за това се сочат нервни причини , както и леките сраствания, които стесняват тръбите и намаляват проходимостта като последица от възпаление на тръбите, особено след прекарани аборти в извънболнична обстановка.

Признаци на извънматочна бременност

Признаците на извънматочна бременност трябва да се знаят, за да накарат жената да потърси своевременно лекарска помощ. На първо място стои закъснението на менструацията - от няколко дни или седмици до 2-3 месеца, Спед това закъснение на менструацията се явяват болки ниско в корема повече от едната страна, които стават много силни и дори толкова остри, че не могат да се понасят. Те се разпространяват към ануса, както и към подребрието на тази страна, от която е извънматочната бременност, а понякога отиват и към рамото. От половите органи най-често изтича оскъдно количество тъмна кръв. Много често жената получава гадене и повръщане. Понякога тя загубва съзнание, притъмнява й пред очите, става бледа и припада. При тези оплаквания бременната трябва да потърси лекар и на всяка цена да бъде настанена в болнично заведение.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 238 посетителя в сайта