www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БЕЗПЛОДИЕ. ПАТОЛОГИЧНО БЕЗПЛОДИЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

Причини за патологично безплодие

Причини за патологичното безплодие на жената са многобройни, но те се свеждат до няколко основни групи.

-Ненормална дейност на яйчниците. Тя може да се дължи на вродена или придобита липса на яйчници или липса на овулация т.е. редовно отделяне на яйцеклетки или отделяне на непълноценни яйцеклетки , негодни за оплождане. Тази функционална непълноценност на яйчниците може да се дължи на разстройства  в дейността на други жлези  с вътрешна секреция, заболяване на обмяната на веществата /гуша, базедова болест, диабет, затлъстяване и др./, непълноценно хранене, липса на витамини, хронични интоксикации с живак, олово, арсен, наркотици, хроничен алкохолизъм, тютюнопушене, тежки  инфекциозни заболявания /гнойни инфекции, туберкулоза и др./

-Непроходимост на маточните тръби. Най-честата причини за безплодието е непроходимостта на маточните тръби, която прави оплождането, т.е. срещата  и сливането  на двете зародишни клетки - яйцеклетка и сперматозоид.

Непроходимостта на тръбите практически е винаги вторична - най-често след аборт (особено криминални и при напреднала бременност), след прекарано туберкулозно заболяване ,на половия апарат и  др. Продължителното нелекувано бяло течение може да бъде първоизточник на инфекция и запушване на маточните тръби.

-Нарушен механизъм на придвижване на оплодената яйцеклетка. Безплодието може да се дължи нa забавено придвижване на оплодената яйцеклетка  от яйчника към  тръбата ,където обикновено става оплождането. Забавеното придвижване води до загиване на яйцеклетката, преди да бъде оплодена.

-Липса на условия за поселение. Причината за безплодие може да бъде и липсата на условия за поселване на оплодената яйцеклетка при висока степен на недоразвитост на матката или нейната лигавица - атрофична или  разрушена.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 325 посетителя в сайта