www.zdravni.com

 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта

МЕНОПАУЗА. СИМПТОМИ НА МЕНОПАУЗА

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Какви са  признаци на менопаузата?

Надявайте се на най-доброто, когато наближи менопаузата ви, но бъдете готови и за най-лошото. Ето някои от класическите признаци при менопаузата:

 • Горещи вълни

Един от най-често срещаните симптоми. Изпитват го 75-85% от жените. Вълните като че ли започват от лицето и се разпростират по цялото тяло. Всъщност горещата вълна е отговор на организма към промяната на хормоналното ниво: мозъкът улавя, че тялото се прегрява и подсказва на нервната система, че е време да го охлади. Най-важното е да запомните, че няма от какво да се паникьосвате. Това е естествен процес, макар в даден случай да предизвика чувство за неловкост (ако сте на официална вечеря, например). Горещите вълни ще престанат, щом тялоото постигне нов хормонален баланс.

 • Обилна менструация

Продължителна менструация с обилно кървене обикновено предсказва настъпването на менопаузата.
Нередовна менструация. При някои жени менструацията спира, след това отново се появява и пак спира.
Често уриниране. Това е хронично състояние при някои жени; но при други не е изключено да подсказва появата на диабет. Ала може и да е признак, че навлизате в менопаузата. Ако започнете да уринирате повече от обичайното през нощта, посъветвайте се с лекар .

 • Сухота на влагалището

С понижаването на естрогена стените на влагалището стават по-тънки и сухи, което понякога води до неудобство по време на полов акт. Обикновено жени, които усетят сухота във влагалището, вече са пропуснали един-два менструални цикъла, но случаят не винаги е такъв.

 • Намален метаболизъм

Може да откриете, че ви е доста по-трудно да смъкнете натрупаните три килограма, отколкото преди. Намаляването на калориите вероятно няма да доведе до бързите резултати от едно време .

 • Инфекции на пикочния мехур

Тъй като пикочният мехур е в близост до влагалището, изтъняването на стените на влагалището влияе и на пикочния мехур. Чести инфекции на пикочния мехур са обичайно явление при жени, които минават през менопаузата.

 • Болки в мускулите и ставите

Онова, което понякога смятате за поява на артрит, всъщност се оказва начало на менопаузата.
Умствена мъглявост. Някои жени го описват като че живеят в мъгла, не успяват да се съсредоточат и паметта сякаш им изневерява. Подобно състояние и някои от другите признаци сочат вероятно навлизане в менопаузата. Време е да поговорите с лекар.

 • Чувствителност на кожата и акне

С възрастта кожата ви се променя, но при появата на необичайно много пъпчици или непривично зачервяване на лицето, обсъдете с лекар дали не навлизате в менопауза.

 • Главоболие

Някои жени се оплакват от остро, подобно на мигрена, главоболие, докато други - страдали от главоболие дотогава - забелязват, че при менопаузата то намалява.
Болки при полов акт. Сухостта на влагалището или по-рядкото правене на секс - поради нежелание може да превърне половия акт в болезнен процес.
Изброените признаци са твърде типични симптоми за появата на менопаузата, но не забравяйте: не е изключено да подсказват и за някоя болест. Широкият диапазон от изброените признаци говори за началото на процес, при който се променя баланса на хормоните в организма ви. Промяната засяга цялото ви тяло, особено храносмилателната и нервната система. Но запомнете: всичко това е временно.

 • Промяна в цикъла ви

При някои жени спирането на менструалния цикъл трае едва ли не години, докато при други свършва за месеци. Но през четиридесетте си години повечето жени забелязват промени: различна продължителност между циклите, по-обилно или по-оскъдно кървене. Понякога се случва на жени още през тридесетте им години.
Обилното кървене е една от най-притеснителните промени. Никакво количество тампони или превръзки - като че ли не успяват да се справят с потока кръв и някои жени са ужасени колко много кръв губят. При други цикълът е толкова продължителен, че буквално се слива със следващия и създава впечатлението за потоянно кървене.  Много жени изпитват облекчение благодарение на внимателен хранителен режим и подсигуряването на достатъчно почивка. На други помага акупунктурата. Трети се обръщат към лекарства. Някои жени пропускат един-два цикъла и това е началото на промените, свързани с менопаузата. Други кървят дълго след като менструацията им е спряла (обикновено при стресови ситуации). Редно е да споделите с лекаря си всякакви промени от подобен род, за да ви постави правилна диагноза и лечение.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 335 посетителя в сайта