www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЕСТРОГЕННА ТЕРАПИЯ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Какви са причините за естрогенна терапия?
Менопаузата е преходен период и е свързана с известни усложнения и напрежение. Ала промяната може и да е за добро. През менопаузата хормоните в женския организъм търсят нов баланс и когато това се постигне, жената започва да произвежда по-малко естроген. Тогава съотношението между естрогена и тестостерона също се променя и за пръв път тестостеронът е в по-голямо количество от естрогена.
Естрогенна терапия
По-малко или повече естрогенната терапия се е наложила. На този етап от живота си всяка жена, подпомогната от лекар, трябва да прецени дали е подходяща за нея, или не.
Какво постига естрогенът?
Облекчава сухотата във влагалището. Намалява "лошия" холестерол. Предпазва от сърдечни заболявания. Пречи да се появи остеопороза. Отлага появата на диабет. Намалява риска от сърдечен удар. Облекчава усещането от "горещите вълни". Кара ви да се чувствате по-добре като цяло.
Какво не постига естрогенът?
Не лекува депресията, освен ако тя не е вторична заради "горещите вълни" или загубата на сън. Не ви предпази от натрупване на килограми. Не спира стареенето.  Не ви помага да отслабнете. Само вие и лекарят ви ще решите дали естрогенната терапия е добра, или не за вас. Но колкото сте по-добре информирана, толкова ще сте по-уверена в решението си. Най-често се задава въпросът: Колко време ще бъда на естрогенна терапия? Отговорът е сложен и индивидуален. Естрогенът за мене ли е?
Единствено вие и вашият лекар ще решите дали да се подложите на естрогенна терапия, или не. Но колкото повече знаете, толкова по-уверена ще бъдете, че правите правилен избор. Ако в семейството ви има случаи на сърдечно болни или страдащи от остеопороза, вероятно ще решите да се подложите на такава терапия. Ако в семейството ви има случаи на заболяване на рак на гърдата, вероятно ще се откажете. Ако не спадате нито към едната, нито към другата група и няма наличие на рискови фактори, преценете добре всички "за" и "против".
Продължителност на естрогенната терапията
Един от първите въпроси, които жените си задават е: Колко дълго ще гълтам това? Отговорът е сложен и индивидуален при всяка пациентка. Ако гълтате естроген за облекчаване на симптомите, свързани с менопаузата, може да не се наложи това да продължи повече от една-две година. Но установите ли, че ви понася добре и сте доволни, че намалява риска от сърдечно заболяване може да продължите да го взимате много по-дълго, дори до края на дните си.
Няма точно определени граници за времетраенето на терапията. Доказано е, че малките дози естествени хормони са безвредни. Прекратяването на лечението е въпрос на ваше желание. Изборът е ваш, след консултация с лекар, разбира се. В случай че продължите да гълтате лекарства, обсъдете с лекаря какви са евентуалните бъдещи физически промени. Така ще бъдете сигурна дали терапията е подходяща за вас.
Естроген и сърдечни болести
След менопаузата атеросклерозата при жените се засилва. Засега данните сочат, че използването на естроген защитава срещу развиването на сърдечни болести при жените в постменопаузата и намалява риска с 40-50%. Освен това естрогенът помага да се намали "лошият" и да се увеличи "добрият" холестерол. Забелязват се и положителни ефекти върху кръвното налягане и цялостното кръвообращение, но те подлежат на още изследвания.

Естроген и остеопороза
Макар множество фактори да се свързват с развитието на остеопорозата, липсата на естроген е сред водещите. Многобройни са доказателствата, че естрогенът защитава от остеопороза. Както вече стана дума, той спомага да се абсорбира калцият. Щом се спре приемането на естроген обаче, веднага се забелязват признаци на остеопороза, както при жена, която не е взимала естроген. Следователно, ако страдате от остеопороза или сте застрашени от нея, най-добре не прекратявайте естрогенната терапия стига да не се появат странични ефекти.
Естроген и рак на матката
Има данни, че приемането само на естроген значително увеличава риска от рак на матката. Прибавянето на прогестоген към терапията веднага намалява този риск.
Естроген и рак на гърдата
Данните за риска от рак на гърдата при приемането на естроген са противоречиви. В зависимост от литературата, на която попаднете, ще прочетете, че естрогенната терапия увеличава, намалява или не въздейства на риска за поява на рак на гърдата в постменопаузата

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 75 посетителя в сайта