www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

МЕНСТРУАЦИЯ

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Описание на нормална менструация

Менструацията е една от най-типичните прояви на гениталния апарат на полово зрялата жена, а менструалните разстройства - най-честият симптом на гинекологичните заболявания. Ето защо всяка жена трябва добре да познава характера на нормалната менструация и менструалните аномалии, да наблюдава  и отбелязва особеностите на всяка менструация, да води свой менструален календар. Менструацията е периодично, най-често през 28 дни слузесто-кръвенисто течение от матката, което се появява в даден момент на пубертета (и престава по време на климактериума).

Причини за менструация

Менструацията се дължи на това, че поради загиване на неоплодената яйцеклетка подготвеният за поселване на оплоденото яйце повърхностен слой на маточната лигавица, става излишен и се изхвърля. Кръвотечения от матката, при които липсва тази предпоставка, не са менструални, дори когато са периодични.

Характеристики на менструация

Менструацията е нормална, когато има следните характеристики:

Менструален интервал. Това е времето от първия ден на една менструация до първия ден на следващатаменструация. Интервалът е нормален, когато е в рамките на 21 до 31 ден - най-често 28 дни.

Менструален  ритъм. Нормалната менструация е ритмична, т. е. има еднакви интервали. При редуване на различни интервали менструацията е аритмична. Времетрае на менструацията. Времетраенето на менструацията (от започването до прекратяването й) нормално е в границите на 3-8 дни - най-често 3-5 дни. Това качество на менструацията е най-постоянно.

Качество на менструалната  кръв. Менструалната кръв има червено-кафяв цвят, слузест вид, лепкава е, има специфичен дъх, течна е и трудно се съсирва. Количество на менструалната к р ъв. При нормална менструация жената губи средно 50-100 мл менструална кръв. На практика кръвозагубата се преценява косвено по броя на сменените превръзки, по вида на кръвта, по наличието на малки или големи съсиреци, по отражението върху общото състояние.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 374 посетителя в сайта