www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БРАДАВИЦИ ПО КРАКАТА

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

Как се формират брадавиците по стъпалата?

Понякога се случва да не забелязваме проблемите със стъпалата си, приемаме, че е мазол, и дълго време го лекуваме с отлюспващи и омекотителни средства. А проблемът расте и започва да ни създава все по- големи неприятности! Нещо повече, вместо един "мазол" се появяват още два и повече и така, докато не започнем с ужас да мислим само за обувките си, без да се обръщаме към специалист.

А най-често причината за това е, че сме лекували едно заболяване, а сме страдали от съвсем друго. Да се разпознае брадавицата по ходилото е доста сложно. В първия етап от появата си тя често се маскира като сух мазол (кератома - тя може лесно да се оприличи на такова благодарение на добре оформилия се "център" или на появилата се коричка) или като други подобни образувания.

Какво представляват брадавиците по стъпалата?

Впрочем брадавицата по ходилото е вирусно заболяване! Попадайки в клетките, вирусът ги заставя интензивно да се делят, което довежда до образуване на брадавиците. При това традиционните начини за борба с проблемите по стъпалата само съдействат за развитието на вируса. Защото, изстъргвайки и изрязвайки вроговените места, ние травмираме кожата, а това значи, че вирусът получава възможност да прониква все по-дълбоко в нейните слоеве и там вече спокойно се размножава.

Влажната среда (честите вани за краката, потенето в тесни или в обувки от изкуствена кожа) също създава отлични условия за развитие на болестта и, борейки се с тази напаст, всъщност съдействаме за нейното развитие.

Как става заразяването с брадавици?

Заразяването с вирус може да стане при непосредствен битов или полов контакт с болен човек, чрез травми по кожата, при посещение на басейн, сауна или спортна зала, както и при неспазване на елементарни хигиенни правила в местата за обществено ползване.

Впрочем възможно и самозаразяване. Тоест вирусът просто си стои в организма ни (а това може да се каже за повечето известни на науката вируси) и чака повод да се прояви. Такъв повод може да се окажат отслабването на организма, множество микротравми на стъпалото и дори вече обичайният за нас стрес. Затова към лечението на брадавиците е необходимо да подходим комплексно, като въздействаме не само на огнището на поражението, а и на целия организъм.

Но преди да преминем към лечението, нека още вед нъж видим как да не объркаме диагнозата и как да различим брадавицата от мазолите, сухите мазоли и другите "съседи" върху болното стъпало.

Симптоми при брадавици

В началото на развитието си брадавиците представ ляват сами по себе си дребни (няколко милиметра в диаметър) мехурчета с гладка блестяща повърхност. Те имат ясно очертани граници. С времето образуванието се нараства, повърхността се вроговява, което я прави грапава и неравна. Под роговия слой може да се забележат накъсани капиляри като черни точки. Изменя се кожният тургор. Такива брадавички може да бъдат с цвета на кожа, но може да са и жълтеникави, кафеникави. Ако малките брадавички се слеят, тогава се образува плочка като мозайка. Най-често брадавичките се появяват върху кожата на стъпалото в зоната на стъпалните кости, петите, възглавничките на пръстите. При допиращите се повърхности на пръстите може да се появят и така наречените "целуващи се брадавици", което още веднъж доказва възможността за самозаразяване. При брадавиците по стъпалата може да има повърхностно или дълбоко проникване на патологичния процес. В случая, когато имаме повърхностен процес, брадавицата може да не се забележи лесно, не се напипва и не предизвиква дискомфорт при ходенето. При дълбокото поражение се появяват болки, неприятни усещания, брадавицата може да започне да кърви.

Развитите брадавици по петите се състоят от снопчета нишковидни папили, обкръжени от мощни рогови наслоения. Това значи, че за да сме сигурни в наличието на брадавица, е необходимо да я разгледаме както трябва. Ако центърът на новообразуванието върху кожата изглежда цялостен и не се разслоява на "нишки", това е по-скоро "проникващ" мазол.

Друга отличителна особеност на брадавицата е нейната ясна форма. Брадавицата почти винаги изглежда като правилен кръг и нейният център се намира точно в средата на този кръг. По този белег тя може лесно да се различи от сухия мазол.

Лечение на брадавици

Накрая ще отбележим, че брадавиците не минават чрез използване на омекотяващи кремове и компреси.

Най-сигурният начин да се отървем от тях е да се обърнем към специализирана клиника.

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 171 посетителя в сайта