www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЪБИТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

Кое е решаващото за здрави зъби?

Решаващо значение за здравината на зъбите има периодът на тяхното образуване - още първите седмици на бременността. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката . Затова през време на бременността жената трябва да консумира богата на витамини и минерални вещества храна. Освен това детето от раждането до навършване на 13-14-годишна възраст трябва да приема по лекарско предписание витамини, калциеви и флуорни препарати.

Кога да започнат грижите за зъбите?

Грижите за зъбите трябва да започнат от 3-годишна възраст на детето, тъй като здравите млечни зъби имат голямо значение както за процеса на дъвкането, така и за местоположението на постоянните зъби. Необходимо е да се поддържа идеална хигиена на устнатa кухина, за да се предпазят зъбите от увреждане.

Какво причинява кариес?

Най-честото заболяване на зъбите е кариесът. Остатъците между зъбите от въглехидратна храна (бонбони, шоколад, сладкиши, конфитюри) се разграждат до киселини от бактериите на устната кухина и разяждат емайла на зъба. Така се образува малка дупчица (кариес), която може да се увеличи и да разруши целия зъб.

Какво представлява гранулом?

Понякога в корена на зъба се развива хронично възпаление (гранулом), който може да стане причина за различни заболявания на организма. Чрез хигиената на устната кухина се ограничава до минимум времето на съприкосновение на зъбите с кариогенни (кариесообразуващи) храни.

Режим на хранене за здрави зъби

Затова приемането на въглехидратни храна трябва да се ограничи в трите главни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна. Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно. В междинните хранения (втора и трета закуска) не трябва да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши трябва да се ядат плодове, зеленчуци, сирене, колбаси, ръжен хляб . Миенето на зъбите отстранява хранителните остатъци, предпазва ги от образуване на зъбен камък и кариес и масажира венците. Много важно е да се знае кога трябва да се мият зъбите. Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане. Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи уврежда на концентрация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене.

Кога да мием зъбите?

Възприетата практика да се мият зъбите вечер, преди лягане, и сутрин, след ставане, изпълнява своето козметично предназначение, но няма здравословна, профилактична стойност. Най-доброто средство за поддържане хигиената на устната кухина е четката за зъби. Четката трябва да бъде с малка глава - около 3 см дълга, и със средно твърди, не много дълги косми. Освен това много важна е техниката на миенето на зъбите, за да могат да се отстранят хранителните остатъци от междузъбието. Четката се движи с въртеливи движения в отвесна посока от венците към зъбите - за горната челюст отгоре надолу, а за долната челюст отдолу нагоре. По този начин се масажират венците и се подобрява кръвоснабдяването им. Ако четкането се извършва в посока от зъбите към венците или в напречна посока (ляво - дясно), може да се получи отделяне на венците от зъбите с последващи възпаления. Миенето на зъбите трябва да продължава най-малко две минути. След изплакването на устата и измиването на четката четкайте енергично езика и вътрешната страна на бузите за подобряване на кръвообращението в тях. Масажирането на венците с пръсти в посока към зъбите ще ги предпази от възпаление и отделяне от зъбите. Въпреки претенциите на рекламите зъбните пасти не са основното средство при почистването на зъбите. Тъй като най-важно значение има механичното движение, спокойно можете да използувате за миене на зъбите готварска сол върху четката за зъби. Тя не само почиства много добре, но подобрява кръвообращението във венците, засилва слюноотделянето. Ако някои път се озовете без четка за зъби, плакненето на устата със солена вода ще замести миенето, при условие че жабурите водата енергично около зъбите и венците.

Колко пъти годишно да ходим на зъболекар?

От 3-годишна възраст нататък зъбите трябва да се проверяват от зъболекар най-малко два пъти годишно, за да се открият и излекуват навреме заболяванията. Зъбният камък трябва редовно да се отстранява. На мястото на липсващите зъби непременно трябва да се поставят мостове или протези, тъй като в противен случай се създават не само трудности при дъвкането, увисват бузите, задълбочават се бръчките, водещи от носа към устата, лицето придобива състарен вид.  Условие за доброто състояние на зъбите е дъвкането. Трябва да се ядат твърди храни и да се дъвче добре. Дъвкането на дъвка, макар и не много красиво, когато се извършва пред хора, е извънредно полезно за зъбите. То тренира целия дъвкателен апарат, подобрява кръвообращението, повишава слюноотделянето, масажира устната лигавица и почиства механично зъбите. Използвайте този метод, но само в домашна обстановка.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 367 посетителя в сайта