www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КОГА СЕ ПОСТАВЯТ ИМПЛАНТИ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Кога се слагат импланти?

Задължително се прибягва до имплант, когато не може да се постави коронка, тъй като пациентът няма зъб, върху който тя да се задържи, разказва д-р Гаейс Бадър. Когато липсва зъб, в челюстта се имплантира спасителната метална частичка и върху нея се слага коронката. Т.е. човек се сдобива с нов зъб, без да вижда импланта.

Както всяка медицинска манипулация и при тази има минимален процент на неуспешно приложение. Но той наистина е сведен до минимум. Особено днес, когато науката, модерните технологи и премедикацията са толкова напреднали. На тази основа са елиминирани много от контраиндикациите, които допреди 10 г. не ни позволяваха да поставяме импланти. Особено при хора с придружаващи заболявания.

Импланти в момента не се поставят на пациенти с общи болести - примерно при тежка остеопороза, при лъче- или химиотерапия, при сериозно и неконтролирано сърдечносъдово заболяване, при напреднал и неовладян диабет. Във всички останали случаи имплантите се поставят напълно безопасно. А те са толкова безопасни, колкото и една упойка. Ако вие се запознаете със страничните действия на анестезиите, ще видите, че са същите като на повечето хирургични манипулации. Защото понякога от упойка може да се стигне до анафилактичен шок (б.р. - най-тежката проява на алергия, често завършваща със смърт), ако трябва да говорим по принцип.

Според мен, когато се работи по правилата, когато случаят се прецени и оцени преди манипулацията, един добър имплантолог много рядко би стигнал до неуспешно поставяне на импланти. Тук искам да подчертая нещо важно за пациентите - доста от тях си мислят как организмът им няма да ги приеме. Моето лично мнение е, че това не важи на 100%. Да, може да има неуспешни случаи, но това са единици и в над 98% причината не е в организма. Проблемът може да се дължи на технологията, на начина на поставянето, на условията за процедурата, на неспазване на препоръките на зъболекаря от страна на пациента и др.

Какво представляват имплантите?

Повечето импланти са от титан, който е абсолютно съвместим с организма, затова много малко хора биха били алергични към него. Това е все едно да си алергичен към урбазона - толкова минимална е вероятността.

Често ме питат дали в един ден могат да се поставят 2 импланта примерно? Ако стоматологът работи при добри условия - примерно здрава кост и здрава мека тъкан около нея, имплантът се поставя много бързо - за 3-4 минути, след което пациентът си тръгва. Но трябва да се спазват някои ограничения, като най-важното е да не приемат за около 20 дни твърди храни, докато зарастне костта.

Имплантите, най-късата манипулация в стоматологията

Доста хора си мислят, че имплантологията е свързана с травматологията и вярват, че трябва да лежат в болница, да ги режат и дупчат. А при поставянето на имплант, особено без хирургичния протокол (в някои случаи процедурата се прави само с него), те стават от стола и не вярват, че сме приключили. Наистина това е най-късата по време и атравматичност манипулация в цялата стоматология след поставянето на упойка. Примерно една пломба, независимо дали е на преден или заден зъб, се прави минимум за 30-40 мин, през които пациентът стои с отворена уста и т.н. А за импланта са нужни само 3-4 мин. Затова често на другия ден пациентът идва и пита: “Докторе, нормално ли е да не ме боли?!”

И най-добрият имплант в света, ако не се постави от добър специалист, резултатът няма да е добър. А ако вземем най-лошия по качество имплант, поставен от много добър стоматолог, резултатът ще е по-добър. По принцип комбинацията от двете условия е най-доброто. Важно е пациентът също да спазва препоръките на зъболекаря.

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1863 посетителя в сайта