www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Тумори

РАК И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Причини за появата на рак

Много изследвания сочат, че затлъстяването има пряко отношение към развитието на рак.  Свръх теглото може би има канцерогенно действие.  Мастните клетки, където се складират мазнините, притежават естрогенно  хормонално действие. А известно е, че женските полови тъкани - матката и гърдите, понасят зле  това въздействие. При пълните жени, мастните клетки се пренасищат и не могат вече да приемат мазнини и започват да се делят.

Опасностите при по-големите количества естроген

Пълните жени имат повече мастни клетки и голямо количество естрогени и  оттук по-висок риск от рак на матката или гърдата. Затова и лекарите настояват жените да имат по-ниска телесна маса.

Рискове при рак на дебелото черво

Учените сочат и още един риск за развитие на рак на дебелото черво. Там се отлага голямо количество пестициди оцветители, консерванти. Причината е в храна, която поглъщаме. Често пъти, тя е модифицирана и получена не по естествен път. Затова и зачестяват случаите на рак на дебелото черво, защото тези вещества се застояват дълго време в  дебелото черво и някои от тях в контакт с чревната стена носят риск от развитие на рак.

Тактика срещу рака е 3 супени лъжици овесени трици, приготвени по желание. Може да са прибавени към чаша прясно или кисело мляко. Вие ще си подберете точната рецепта, която да ви е приятна и на вкус.

Овесените трици са от голямо значение при профилактиката на рака на дебелото черво.

 

РАК. РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА РАК

Описание на рак

Ракът е най-разпространеният злокачествен тумор. Развива се за сметка на жлезистия епител.

Локализация на рак

Най-честата му локализация е в паренхимните органи, гърдата, стомаха, белите дробове, ректума, дебелите черва, матката, тестикулите и пр. Ракът се развива първично в органа или бива вторичен (метастатичен). Той расте бързо и обхваща околните органи и тъкани. Дава метастази по лимфен и кръвен път и бързо довежда болния до кахексия.

Видове рак

Според преобладаващата съединителна тъкан и съотношението й към количеството на епителните клетки ракът бива два вида: скирозен и медуларен (мозъчен).

Скирозна форма на рак

Скирозната форма на рака е съставена от по-голямо количество съединителна тъкан и по-малко епителни клетки. Този вид рак е твърд, расте бавно и дава късно метастази. Той протича по-доброкачествено. Локализира се най-често в гърдата, стомаха, дебелите черва и пр.

Медуларна форма на рак

Медуларният рак се състои от голямо количество епителни клетки като съединителна тъкан почти липсва. За разлика от скира медуларният рак се характеризира със своята мека консистенция (прилича на мозък), много бързото си развитие и ранни метастази. Медуларната форма се среща по-често при рак на гърдата, черния дроб и тестикулите.

Желатинозна форма на рак

В някои случаи се наблюдава и трета форма - желатинозна, която е резултат на колоидна дегенерация на епителните клетки на карцинома. Този вид рак се среща често в коремните органи, развива се много бързо и протича много злокачествено. При улцерирането той има вид на желе.

 

ЕПИТЕЛОМ

Описание на епителом

Той се развива от покривния епител.

Локализация на епителом

Намира се по лицето, устата, носа, влагалището, ануса и шийката на матката, пениса, уретрата и др. От друга страна, може да се локализира в лигавицата на кухите органи (черва, трахея и др.) или други органи (панкреас, чашката на бъбрека и пр .).

Прогнози при епителом

Епителиомът, след като достигне известна големина, улцерира и се разпада.

 

АДЕНОМ

 

Описание на аденом

Развива се от жлезистия епител. Най честата му локализация е в гръдната жлеза, а по-рядко се среща в червата, ректума, черния дроб и бъбрека.

Прогнози при аденом

Аденомът е едно прекацерозно състояние и затова навреме трябва да се премахне оперативно.

 

 

 

 

 

ПАПИЛОМА

Описание на папилома

Той е доброкачествен тумор, произхождащ от епитела на мукозата и кожата. Дава разраствания във вид на папили. Към папиломите се отнасят мазолите и брадавиците.

Локализация на папилома

Папиломът се среща най-често в пикочния мехур, където дава тежки кръвотечения. Понякога се намира и в ларинкса.

Прогнози при папилома

Този тумор понякога може да дегенерира и злокачествено. Често се среща папилом във вид на полипи в храносмилателния тракт (стомах и дебело черво) като едно предракаво състояние.

 


Страница 1 от 3

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 197 посетителя в сайта