www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С МУСКУЛНИТЕ КРАМПИ?

(1 vote, average 2.00 out of 5)

 

Какви са причините за мускулните крампи?

Схващането на крака или т. нар. мускулна крампа най-често се дължи на електролитен дисбаланс. Той се наблюдава особено в големите жеги, каквито има напоследък, защото при тях организмът ни губи много течности. По този начин се нарушава едно много фино равновесие между отделните електролити, които са основни за човека. Благодарение на тях се извършват много от функциите в организма ни. Затова, ако пиете по-малко вода или губите доста от нея в жегите (чрез потта, дишането, урината), тогава се стига до нарушаване на равновесието, за което говорихме. Установено е, че главният виновник за мускулните крампи, е недостигът на микроелемента магнезий. Той трябва да е в определено съотношение с калция - съответно 0,6 към 1. И когато то не е налице, се стига до мускулните крампи.

В повечето случаи не става дума за схващане на един мускул, а за крампа на цяла група, свързани най-вече в подбедрицата. Схващането им е болезнено, защото тези групи са поставени в сухожилни калъфи. В момента на силна контрактивност на мускула (свиване и отпускане), поставен в съответния калъф, се стига до болката. Мускулът напъва или по-точно изпълва сухожилния калъф, т. е. причините са чисто механични освен електролитния дисбаланс.

Как да спрем мускулната крампа?

Човек може да спре болката по няколко начина. Налага се адекватна рехидратация, т. е. трябва да се поема достатъчно количество течности, отговарящо на загубеното. Най-общо нормата е 30 мг вода на килограм тегло. Дневният й прием да не пада под 2-2,5 литра. За съжаление хората пият малко вода показва практиката ни. Затова се стига и до тази симптоматика, а тя се комбинира с главоболие, с общо неразположение. Проблемите идват незабелязано и затова хората търсят причините съвсем на друго място, а всъщност става дума за нещо съвсем просто.

Когато настъпи мускулната крампа, е добре човек да си направи масаж на проблемното място. Да смени настоящото положение, да повдигне крайника на по-високо, т. нар. елевиране (примерно с една възглавница). В този момент областта на оплакването може да се третира с нестероидни противовъзпалителни средства като някои гелове (на пазара се предлагат много видове).

Защо човексе събужда от неочаквано схващане на мускулите?

Обяснението е, че точно тогава е настъпил моментът на електролитния дисбаланс. За да се избегне, в организма на мъжа чрез храната дневно трябва да постъпват 350 мг магнезий, а при жените - 280 мг.

Кои храни са най-богати на важния микроелемент?

Ядките (затова се казва, че няколко пъти в седмицата трябва да се хапват по 50 г и най-добре да са сурови), както и сушени плодове - кайсии, млечни продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал (особено в неузрелите им разновидности като свежо сирене примерно).

Кои са рисковите професии

Дали има рискови професии, при които по-често има схващане на краката? По време на модерните бодибилдинг и фитнес се губят много течности и тогава се наблюдава пикът на електролитния дисбаланс. Затова преди подобно натоварване е добре да има зареждане на организма с достатъчно течности, с хранителни добавки и т. н.

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 187 посетителя в сайта