www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Могат ли стволовите клетки да бъдат използвани ефективно и безопасно в борбата с множествената склероза?

На този въпрос се надяват да намерят отговор учени от цял свят, които в края на годината започват глобално изследване по въпроса.

То ще бъде водено от д-р Паоло Мураро в “Империал колидж” в Лондон и ще обхваща 200 пациенти от различни страни.

Експериментът, който струва 12 милиона евро, се очаква да отнеме между 3 и 5 години.

Ако даде добър резултат, това ще е голяма крачка напред в намирането на лечение на болестта, която засяга централната нервна система и причинява проблеми в двигателния апарат, зрението, болка, умора, схващане на мускулите.

Целта на учените ще е да установят дали стволовите клетки могат да забавят, спрат или дори да възстановят вече увредени от множествената склероза клетки в мозъка и гръбначния стълб.

Британските учени ще вземат стволови клетки от костния мозък на пациентите и ще ги отгледат в лабораторни условия. След това те ще бъдат инжектирани обратно в кръвоносната система.

Така клетките ще стигнат до мозъка, където специалистите се надяват, че ще могат да възстановят пораженията, причинени от заболяването.

“Стволовите клетки крият огромен потенциал в намирането на лечение на пациентите със заболяването”, казва Саймън Джилспай от “Общество на болните от множествена склероза” - най-голямата благотворителна организация във Великобритания за хората, страдащи от болестта.

През последните години много пациенти бяха привлечени от клиники в САЩ, които им обещаваха подобряване на състоянието със стволови клетки в дългосрочен план срещу много пари, пише британският вестник “Дейли мейл”.

Досега обаче няма доказана работеща терапия с тези клетки по света, твърди изданието. Глобалният експеримен, който започва в края н агодината, се надява да постигне точно това.

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 172 посетителя в сайта